Začalo to v Americe burákovým máslem. Ohromný boom. Peanut Butter & Jelly toast (toast s marmeládou a arašídovým máslem) si zamilovali okamžitě všichni. Úplně všichni!
Netrvalo dlouho a na arašídovém másle si pochutnával celý svět. Je to dobře, anebo je to podobná sladkost jako třeba čokoláda? To zjistíte během pár chvil!
Ořechové máslo je v ideálním případě jemný krém výhradně z rozemletých ořechů, nejlépe z těch opražených nasucho. (Nepražené ořechy se často z technologických důvodů pro výrobu ořechových másel nepoužívají – jsou z nich velmi tuhé krémy). Ořechové máslo z takto (ne)opracovaných surovin je pak plné prospěšných nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálních látek, případně i antioxidantů a vlákniny.
Pražené arašídy, cukr, melasa, plně hydrogenovaný rostlinný olej (řepkový a sójový olej), mono a diglyceridy nasycených mastných kyselin a jedlá sůl. Od takových výrobků raději ruce pryč! Do těla s nimi dostáváte kromě zdraví prospěšných látek také suroviny, které vašemu zdraví příliš neprospívají. Jak vybrat ořechové máslo a na co si dát pozor si podrobněji vysvětlíme za chvilku.
Ačkoliv je pojem ořechové máslo velmi oblíbený a často používaný, není legislativně správný. Podle legislativy se totiž termínem “máslo” může označovat pouze výrobek, který obsahuje od 80 % do méně než 90 % mléčného tuku. Proto by se legislativně mělo “ořechové máslo” správně označovat jako “ořechový krém”, “oříškový krém” či “ořechová pomazánka”.
Nyní už v obchodech najdete ořechová másla z prakticky jakýchkoliv ořechů i semínek. Na trhu najdeme čisté ořechové krémy jako:
Kromě jednodruhových ořechových krémů si však můžete koupit i takové pochoutky jako:
...a plno dalších. Výrobci se ve variantách a příchutích doslova předhánějí.
Pokud vybíráte jednodruhový ořechový krém, vybírejte nejlépe takový, které je vyrobený ze 100 % ořechů (tedy bez obsahu palmového tuku, přidaného cukru, případně i soli) a z ořechů pražených na sucho (tedy ne v oleji). Ořechy jsou samy o sobě nabité energií a prospěšnými mikroživinami, dodávání dalších aditiv je naprosto zbytečné a pouze snižují výrobní cenu. Zdraví nijak neprospívají.
Sůl se často v malém množství přidává do ořechových másel pro zvýraznění chuti, ale na celkový příjem soli bychom si měli dávat pozor. Dlouhodobý příjem soli nad 5 g denně může zapříčinit zdravotní problémy.
Pokud koukáte po různých ořechových pochoutkách (jako např. výše zmíněné ořechové krémy s čokoládou, slaným karamelem či proteinem), vybírejte nejlépe takové, kde není použité vysoké množství emulgátorů, zahušťovadel a podobně.
Nejčastěji se arašídové máslo a další ořechové krémy používají jako:
Ani to nejlepší arašídové máslo však není vhodné jíst na kila. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je pro prevenci nezdravého přibírání na váze vhodné konzumovat tuky v množství cca 30 % celkového denního příjmu. Ani toto množství by však nemělo být tvořeno pouze ořechovým máslem. Ve zdravém životním stylu má rozhodně místo pestrost, a tak kromě ořechových másel konzumujte ořechy, semínka, oleje, ghí a další mléčné výrobky.
Související
Doplňky stravy | Iontové nápoje | Proteinové nápoje | Sportovní nápoje |
Anabolizéry a nakopávače | Kloubní výživa pro sportovce | Gainery a sacharidy | Afrodiziaka |
Oblíbené kategorie a značky