Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete stravovat vegansky, budete to mít v dnešní době o dost jednodušší a chuťově příjemnější, než kdybyste se k podobnému kroku odhodlali třeba 15 let zpět. Už dávno neplatí, že je veganská strava mdlá, bez chuti a nekvalitní. Naopak! Veganské jídlo se v rámci zvýšení pestrosti jídelníčku často doporučuje také všežravcům. Pojďte si o stravě veganů přečíst více.
Co je veganství a kdo je vegan
Veganství je výživový směr, který propaguje 100% rostlinnou stravu, případně (i) udržitelnější styl života. Důvodů pro veganství je několik – snaha o snížení negativního ekologického dopadu při zpracovávání živočišných potravin, lítost nad utrpením zvěře, snaha o odlehčení jídelníčku anebo různé potravinové alergie a intolerance.
Vegan je pak člověk, který ze svého jídelníčku záměrně vyřazuje:
- maso
- ryby a mořské plody
- hovězí kolagen
- mléko
- vejce
- med
- případně další potraviny živočišného původu
Nezřídka však veganství nepřesahuje pouze veganské stravování, ale vegani nakupují pouze veganskou kosmetiku a udržitelně vyrobené oblečení bez živočišných materiálů, jako je kůže.
Ptáte se, co jí vegan? Pestrou škálu potravin – pojďme se na ně podívat.
Jaké vegan potraviny existují
Veganské potraviny můžeme dělit na přirozeně veganské a na upravené varianty.
“Přirozená” rostlinná strava:
- všechny rostlinné potraviny, jako jsou luštěniny, rýže, sušené ovoce, ořechy a semínka, ořechové krémy, veškeré ovoce a zeleniny
- vegan protein – rýžový, hrachový, konopný, veganský protein z vícera těchto surovin (tzv. blend)... Existuje jich nespočet, o bílkoviny tedy budete mít postaráno i jako vegan
- veganské pomazánky – hummus je taková typická vegan pomazánka z cizrny, určitě vám ale zachutnají i další luštěninové pomazánky, např. z fazolí či čočky namísto tavených sýrů a podobných mléčných pomazánek
- vegan těstoviny – jakékoliv bezvaječné těstoviny anebo pak takové, které se vyrábějí z luštěnin či konjaku
- oleje – například kokosový olej je takové “veganské máslo”, používá se do receptů při pečení jako tuk místo klasického živočišného másla
- rostlinná mléka – ovesné nápoje, rýžové nápoje, mandlové, kokosové... všechna tato “mléka” se dají použít i do pečení jako náhrada mléka
A co ty “vylepšené” vegan potraviny? Nevadí našemu zdraví, že obsahuje konzervanty a další látky, které naše tělo nepotřebuje? Rozhodně ne.
Například taková čokoláda – přirozeně najdete čokoládu, která obsahuje mléko nebo laktózu. Veganská čokoláda je potom čokoláda, která byla vyrobena bez těchto ingrediencí nebo jinou metodou výroby.
Mezi další takto “upravené varianty” můžeme řadit např.:
- kompletní rostlinné pokrmy a rostlinné náhražky stravy – práškové nápoje jako MANA, kompletní vegan kaše, vegan müsli, vegan cereálie, veganské polévky...
- vegan sladkosti – vegan oplatky, vegan čokoláda, vegan bílá čokoláda, vegan sušenky, vegan tyčinky...
- slané pochutiny – vegan krekry, vegan chipsy, vegan tyčinky...
- vegan jerky – velmi umně ochucené sójové kousky, které jsou téměř k nerozeznání od klasických jerky
Jak na vegan pečení a vaření
Použijte:
- kokosový olej místo másla
- arašídové máslo místo másla/ghí
- ušlehanou vodu z cizrny místo ušlehaného sněhu z vaječných bílků
- lahůdkové droždí místo parmazánu
- silken tofu místo vejce v receptu
- jablečné pyré namísto vejce
- rostlinné mléko místo kravského mléka
Zahušťovat také můžete chia semínky či rozemletým lněným semínkem – po kontaktu s vodou nabobtnají a vytvoří gel.
Pro koho jsou potraviny pro vegany
- pro kohokoliv, kdo se stravuje výhradně rostlinně
- pro kohokoliv, kdo chce rozšířit spektrum přijímaných potravin
- pro kohokoliv, kdo je alergický na mléko, vejce či je intolerantní na laktózu
Je veganská dieta zdravá?
Ano, vyvážená veganská strava vám může prospět po všech stránkách. Stejně jako s jakoukoliv jinou nevyváženou stravou, i při 100% rostlinné stravě si můžete rozvinout nějaký nutriční deficit. Některých živin je v rostlinných potravinách holt trochu méně, anebo jsou hůře vstřebatelné. Naštěstí to není žádná tragédie. Můžete to vyřešit buďto doplňky stravy, anebo pravidelným zařazováním určitých potravin do jídelníčku. Které mikroživiny vám mohou chybět?
- Vápník – vegan cereálie, rostlinné jogurty a rostlinné nápoje bývají často obohacené o vápník, pokud nechcete jít rovnou do pravidelné suplementace
- Zinek – doplníte pravidelným příjmem slunečnicových semínek, ovesných vloček, ořechů a luštěnin
- Železo – zaměřte se na příjem luštěnin, celozrnných obilovin a potravin, které jsou obohacené o železo
- Vitamín D – nedostatkem vitamínu D trpí většina populace a suplementace vitamínem D je žádoucí u všech; vegani, dávejte pozor na zdroj, často se setkáte s živočišným zdrojem vitamínu D, sáhněte po tom z lišejníku
- Vitamín B12 – kromě příjmu tohoto vitamínu z doplňku stravy koukejte po vegan potravinách, které bývají obohacené vitamínem B12
- Omega-3 mastné kyseliny – důležitá živina, kterou nejčastěji najdete v rybách, si vegani mohou kromě doplňku stravy obstarat také příjmem lněného semínka, vlašských ořechů a olejů z nich
Zařadit více rostlinných potravin do jídelníčku (anebo se stát veganem) může vašemu zdraví prospět. Zkuste to! A nebo pořiďte skvělé dárky pro vegany ve vašem životě.