Důvodů pro to, proč zvolit jako doplněk vašeho jídelníčku vegan protein, najdeme hned několik. Někdo po něm sáhne jen tak pro zpestření jídelníčku, další z etických či environmentálních důvodů, zatímco někteří jinou volbu ani nemají – protože trpí alergií na mléčnou bílkovinu nebo mléčný cukr.
Veganský protein je prášek s vysokým obsahem bílkovin, který vznikl extrakcí proteinů a jejich následnou filtrací. Zdrojem je některá rostlina, která dokáže poskytnout bílkoviny alespoň v nějakém úctyhodném množství. Na trhu můžeme najít jak jednodruhové, tak i vícesložkové proteiny pro vegany. Mezi ty jednodruhové řadíme například:
Vícesložkové pak obsahují 2 a více těchto rostlinných proteinů zároveň.
Nejčastěji se setkáte s proteinovými koncentráty, tedy s 50–70% obsahem bílkovin, na trhu se však začínají objevovat také vegan izoláty s vyšším obsahem bílkovin, např. hrachový proteinový izolát nebo sójový izolát.
Rostlinné bílkoviny se nemůžou chlubit tak vysokým obsahem esenciálních aminokyselin jako mléčné či syrovátkové proteiny. Jsou to však přirozeně bezlaktózové proteiny, které neobsahují mléčné bílkoviny (které jsou sice kvalitní, ale někomu mohou činit zdravotní potíže) a některé jsou i bezlepkové. Zásadním plusem je také to, že představují nižší zátěž pro životní prostředí. Oproti proteinům z mléka jsou však veganské proteiny pomaleji a hůře stravitelné.
Protein pro vegany, který obsahuje více složek, a tedy i širší spektrum aminokyselin, bude mít vždy navrch oproti jednodruhovým. U takového mixu navíc dokáží výrobci lépe vyladit jeho chuť. Proto se poohlížejte po komplexních vegan proteinech anebo si kupte jednotlivé proteiny zvlášť a kombinujte si je sami. Můžete si namíchat i vlastní oblíbenou příchuť. Co třeba oblíbená čokoláda s vanilkou nebo banánem?
Náš tip: Objevte také naši nabídku bio a vegan kosmetiky a vůní.