Pistáciové máslo: Lahodná cesta k zdravějšímu stravování
Nazelenalé oříšky s plnou a krémovou oříškovou chutí si o namletí do jednolitého másla přímo říkají. Pistáciové máslo je sice v žebříčku známosti daleko za arašídovými krémy, svou pozornost si však bezpochyby zaslouží. Pojďte dát pistáciovému máslu šanci. Zjistíte, že jste celý život přicházeli o nesmírnou lahůdku – u níž si navíc nezlomíte nehty o tvrdé skořápky.
Věděli jste, že legislativa zakazuje všem „máslům z ořechů“, aby je výrobci oficiálně pojmenovávali jako „máslo“? Správně by měli používat názvy „ořechová pomazánka“ nebo „ořechový krém“.
Nutriční přínos pistáciového krému
Podobně jako kterékoliv jiné ořechy, i pistácie jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků, různých vitamínů, minerálních látek a dalších živin. V pistáciích najdete například:
- vitamíny skupiny B, které hrají klíčovou roli v metabolismu bílkovin, sacharidů i tuků a podporují zdraví nervového systému;
- vitamín E, silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály, a navíc podporuje zdraví pokožky i očí;
- fosfor, minerální látku nezbytnou pro zdraví kostí a zubů i správnost biologických procesů v těle;
- měď a železo, dvě důležité mikroživiny pro tvorbu červených krvinek;
- zinek, klíčovou minerální látku pro imunitní systém i hojení ran;
- i hořčík podporující zdraví svalů, kostí a nervového systému.
I díky těmto živinám jsou pistácie – a tedy i pistáciový krém z pistácií – výživným a chutným přírodním produktem, který prospěje vašemu zdraví stejně jako chuťovým buňkám. Je však důležité konzumovat je s mírou pro jejich vysoký obsah kalorií. Dlouhodobý nadbytek kalorií totiž vede k přibírání – a to i přesto, že je získáte z něčeho tak zdravého, jako je pistáciové máslo.
Jak na výrobu pistáciové pomazánky krok za krokem
Výroba pistáciového krému je proces vyžadující jen několik málo jednoduchých kroků a výkonný mixér. Zde je obecný postup, podle něhož se vyrábí pistáciový krém v továrně na ořechové krémy:
- Prvním krokem je pečlivý výběr kvalitních, čerstvých pistácií. Odrůd i dovozců je nespočet, na vás je si vybrat ty nejvhodnější. Volba správných surovin přímo ovlivní konečnou chuť krému.
- Pak se pistácie praží – buďto horkým vzduchem (tzv. pražení na sucho), nebo v oleji. Pro použití do krémů je (jakékoliv) pražení pistácií klíčové. Díky němu se totiž uvolní z pistácií olej i aromatické látky a posílí se chuť.
- Po pražení následuje proces mletí pistácií na máslo. Doba pražení i zvolená teplota přímo ovlivňují konzistenci a chuť. Tento krok může zároveň zahrnovat přidání dalších látek, jako jsou oleje nebo jiné přísady, které pomáhají dosáhnout požadované textury.
- Po mletí se může pistáciová pasta přelít do míchačky, kde se přimíchávají další ingredience – v tomto případě spíše pro dosažení žádoucí chuti. Sůl, cukr, čokoláda, med nebo další přísady dle požadavků výrobce.
- Hotové pistáciové máslo se pak nalije do skleniček či plastových nádob a je připraveno k distribuci a prodeji.
Přehled pistáciových krémů
- 100% pistáciové máslo jemné
- 100% pistáciové máslo křupavé
- pistáciový krém s bílou čokoládou
- pistáciový krém se solí
- krém z mixu semínek a ořechů, mezi nimiž jsou také pistácie
Doporučujeme vám však sledovat naši sekci se zdravou výživou, kde každou chvíli objevují nové příchutě (nejen) pistáciových másel.
Pistáciové máslo: Použití
Pistáciová pomazánka ve vašem každodenním jídelníčku udělá parádu, ať už si ji zrovna chcete dopřát k snídani, svačině či jako součást večeře.
- Ovesné kaši, müsli nebo jogurtu dodá pistáciová pomazánka skvělou chuť i živiny, na lívancích či wafflích se taky bude (třeba společně se sušeným ovocem) vyjímat.
- Toasty s pistáciovým máslem a sušenou šunkou jsou gurmánský požitek. Na tuto kombinaci se však neomezujte, pistáciové máslo může fungovat jako náhrada jakékoliv pomazánky na pečivo.
- Nejen pro bohatší chuť a texturu přimíchejte lžíci pistáciového krému do smoothies.
- Pistáciové máslo a kousky ovoce můžou být výživnou bombou ke svačince pro vás i pro děti.
- Připravte dipy na bázi pistáciového krému pro zeleninu, maso nebo hranolky. Stejně tak dressingy do salátů mají s pistáciovým krémem hlubší, zajímavější chuť.
- Ani sladké pečení nezaostává. Přidejte pistáciové máslo do těsta na sušenky, dorty nebo muffiny.
Obohaťte svůj jídelníček o tento zelený poklad i další zdravé mlsání. Vyzkoušejte také arašídové nebo lískooříškové krémy! Vše najdete na notino.cz.