Vitamin E patří (společně s vitamínem A, D a K) mezi vitamíny rozpustné v tucích. Vědci jej objevili v roce 1920 jakožto látku, která regulovala správný průběh těhotenství a porod u pokusných krys. Pojmenovali ji tokoferol, což bylo odvozeno od řeckých slov „tokos“ – porod, a „pherein“ – nésti. Za posledních 100 let se však přišlo i na mnohé další skutečnosti ohledně vitamínu E. Na co je dobrý vitamín E a jaké jsou jeho zdroje? Pojďme se na to podívat!
Dle české legislativy (Nařízení Komise (EU) č. 432/2012) je schválené jedno zdravotní tvrzení: Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. A není divu! Vitamín E je totiž rodina 8 antioxidantů (4 tokoferolů a 4 tokotrienolů), které chrání tělo před poškozením volnými radikály. Tím může vitamin E účinně napomoci s prevencí řady onemocnění (ateroskleróza, onemocnění kardiovaskulárního systému či Alzheimerova a Parkinsonova choroba).
Tekutý vitamín E se pak používá také v kosmetice: mezi účinky vitamínu E na pleť patří ochrana buněk před poškozením volnými radikály a spolu s tím i zpomalení předčasného stárnutí pleti.
Najdete ho v nejrůznějších oříšcích, olejích i zelenině. Pokud trpíte nedostatkem vitamínu E, existují nejrůznější doplňky stravy s vitamínem E: kapky, kapsle, tobolky i oleje.
Denní doporučená dávka vitaminu E je 12 mg pro muže, 8 mg pro ženy. V některých případech (u žen plánující těhotenství či u kojících žen) je ale vhodné navýšit dávku nad doporučované optimum. Pro tyto účely se však nejprve poraďte s vaším ošetřujícím lékařem.
Na pozoru s příjmem vitamínu E by se měly mít osoby užívající léky na ředění krve a také pokud se chystáte na operaci. V takovém případě (po poradě se svým lékařem) vyřaďte suplementy s vitamínem E dva týdny před plánovanou operací a dva týdny po ní.
Na nedostatek vitamínu E by si měli dát pozor hlavně lidé s nízkotukovou stravou, předčasně narozené děti (resp. jejich rodiče by se o dostatek vitamínu E měli postarat nad rámec standardu) a osoby trpící Crohnovou chorobou (či jinou poruchou trávicího traktu, která může zapříčinit zhoršené vstřebávání vitamínů do organismu).
Pokud ho přijímáte pouze ze stravy, předávkování vitamínem E se bát nemusíte. Opatrní však buďte při užívání potravinových doplňků. Stejně jako u jiných preparátů, při dlouhodobém užívání vysokých dávek vitamínu E by k předávkování teoreticky mohlo dojít. Předávkování by se obvykle začalo projevovat trávicími potížemi.
Najděte si ten nejlepší vitamín E na notino.cz a chraňte své buňky před oxidativním stresem. Vitamíny, minerály i zdravou výživu vám doručíme až k vám domů.
Související
Doplňky stravy | Iontové nápoje | Proteinové nápoje | Sportovní nápoje |
Anabolizéry a nakopávače | Kloubní výživa pro sportovce | Gainery a sacharidy | Afrodiziaka |
Oblíbené kategorie a značky