Věděli jste, že označení čokoláda nemůže nosit jen tak ledaco? Výrobce ho smí použít jen tehdy, pokud výrobek splní určený minimální obsah kakaového másla a kakaové sušiny. I proto na každém obalu najdete větu “Obsah kakaové sušiny minimálně XX %.” Jestliže vám tato věta dodnes nic neříkala, prozradíme vám, jak si díky ní vyberete čokoládu, která může dokonce prospívat vašemu zdraví.
Pokud pořádně prozkoumáte obaly nejrůznějších čokoládových figurek, najdete tam často slovní spojení jako “kakaová pochoutka” nebo “mléčná pochoutka”. V tuto chvíli byste měli zpozornět: máte totiž tu čest s hmotou, která má s pravou čokoládou společného jen pramálo. Nesplňuje totiž legislativní požadavky na minimální obsah kakaové sušiny a místo kakaového másla v něm najdeme třeba ztužené tuky, palmový olej, palmojádrový olej či kokosový tuk, které jsou pro zdraví škodlivější.
V obou případech bude potřeba zvážit, zda nechceme bílkoviny doplnit jinak, kvalitněji – například syrovátkovým proteinem.
Všechny tyto druhy by měly být bezlepkové čokolády, ale vždy je potřeba individuálně zkontrolovat složení. Čokolády mohou být zároveň bio, s přidanými drcenými oříšky, sušeným ovocem či jinými přísadami.
Kromě těchto druhů se můžeme setkat s různými formami. Nejoblíbenější jsou klasické čokoládové tabulky či tyčinky, na popularitě nabývají i čokoládové pecky, které se na snídaňových kaších krásně roztečou. Zajímavější, ale zároveň někdy méně kvalitní alternativy, bývají oříšky v čokoládě a ovoce v čokoládě. V některých případech se jedná spíše o cukrovinku, kde se na kvalitu čokolády příliš nehraje a jde opravdu pouze o potěšení pro mlsný jazýček.
Čokoláda nemusí být jen cukrovinka, “po které se přibírá”. Pokud sáhnete po kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa, můžete čerpat z jeho benefitů. Kakao je bohaté na antioxidanty zvané polyfenoly, které se spojují s řadou zdravotních výhod (působí proti civilizačním chorobám, může pomáhat snížit zánět, podpořit lepší průtok krve, nižší krevní tlak, zlepšit hladinu cholesterolu a cukru v krvi apod.). Z pohledu zdraví je tedy nejlepší čokoláda hořká s velmi vysokým obsahem kakaové sušiny.
Základní surovina jsou kakaové boby. Jakmile se sklidí, očistí se od slupky a putují do dřevěných beden s banánovými listy na proces fermentace. Poté se boby zbavují dužiny a následuje sušení, které zastaví proces fermentace a zabrání plesnivění. Po přebrání a očištění bobů se pak pro výrobu čokolády praží, drtí, melou a zahřívají. Výsledkem je kakaová hmota aneb ta nejlepší hořká čokoláda. Takto zpracovanou hmotu už totiž můžeme nazvat 100% hořkou čokoládou bez přidaného cukru. Pokud je cílem jiný druh čokolády než 100% hořká čokoláda, lisuje se. Tím se oddělí kakaové máslo a kakao, které se pak míchají v určitém poměru s dalšími ingrediencemi pro výrobu čokolády podle přání.
Tak jakou čokoládu si vyberte vy? Sáhnete po luxusní hořké čokoládě, čokoládových pecičkách, nebo křupavé čokoládě s oříšky? Na Notinu najdete i kvalitní bio čokolády či čokoládové pralinky. Stačí si vybrat.
Související
Doplňky stravy | Iontové nápoje | Proteinové nápoje | Sportovní nápoje |
Anabolizéry a nakopávače | Kloubní výživa pro sportovce | Gainery a sacharidy | Afrodiziaka |
Oblíbené kategorie a značky