Kdo by neznal burákové máslo? Tato po celém světě oblíbená pochoutka potěší vaše chuťové pohárky i doplní bílkoviny nebo některé vitamíny a minerály. Není divu, že výrobci neustále přicházejí s vylepšenými postupy výroby i novými chuťovými variantami. Arašídový krém, jak bychom měli arašídovému máslu správně říkat, najdeme v různějších kuchyních po celém světě.
Vyrobit si kvalitní arašídové máslo můžete z pražených arašídů i u vás doma, pokud vlastníte výkonný mlýnek – v opačném případě vás taková domácí výroba bude stát koupi nového přístroje. Jak se ale běžně vyrábí arašídové máslo ve velkých firmách?
Existuje mnoho odrůd arašídů – Virginia, Runner, Valencia a další. Některé odrůdy se hodí spíše na výrobu arašídového másla, jiné na arašídové oleje a další pak spíše na prodej arašídů vcelku. Výrobce arašídového másla by měl před výrobou másel dostupné varianty arašídů vždy otestovat.
Vybrané nepražené arašídy se přeberou a očistí od skořápek i jiných nečistot.
Díky pražení se trochu uvolní olej (což usnadní mletí v pastu), ale hlavně se posílí chuť i vůně arašídů. Jíst nepražené arašídy totiž žádná lahůdka není.
Existují dva druhy pražení – na sucho, tedy pouze horkým vzduchem, které je zdravější, nebo pak s přidáním dalšího oleje. To do arašídového másla vnese další tuky, a to často horší kvality, než je arašídový olej.
Tato fáze výrazně ovlivní konečnou barvu i chuť arašídového másla. Příliš tmavé arašídové máslo znamená přepražené arašídy s výraznou, ale hořkou chutí. Velmi světlé máslo zase znamená spíše syrové arašídy s mdlou chutí a tužší konzistencí.
Upražené arašídy se pak vsypou do speciálních strojů (koloidní mlýny, melanžéry apod.) a začnou se mlít. Doba mletí ovlivňuje konzistenci – od hladké až po hrubou s kousky arašídů.
Pokud se vyrábí arašídové máslo bez cukru a dalších ingrediencí, následuje po tomto kroku plnění do sklenic. Jestliže však chcete pochoutky, jako je arašídové máslo s bílou čokoládou, proteinové arašídové máslo nebo třeba arašídové máslo s příchutí slaného karamelu, míchá se arašídová pasta s dalšími složkami.
Je arašídové máslo zdravé? Jako vždy, záleží na kontextu vaší stravy – a v případě arašídů, které jsou bohaté na tuky, záleží také na množství. Nicméně je pravda, že se arašídy i arašídové máslo pyšní nutričními přínosy. Obsahuje:
Přestože je arašídové máslo výživné, mělo by se konzumovat s mírou – zejména pokud jde o verze s přidaným cukrem nebo solí.
Arašídová másla seženete v mnoha variantách:
Tip: Trh v posledních letech dobylo arašídové máslo v prášku. Postup výroby je podobný – jen se po mletí část oleje odstraní. Toho se dosahuje různými metodami (lisování, centrifugace). Získaná hmota se pak začne sušit, aby se z ní odstranilo co nejvíce vlhkosti. Po sušení se produkt rozemele na jemný prášek a zabalí.
Takový prášek má nižší podíl tuku, ale stále výraznou arašídovou chuť. Hodí se jej přidávat například do smoothies pro obohacení nápoje.
Jak si tedy vybrat to nejlepší arašídové máslo, když jich existuje tolik? Vybírejte tak, aby vám chutnalo, a zároveň nemělo příliš mnoho zbytečných přísad (sůl, olej, cukr).
V kuchyni se vám rozhodně neztratí! Kromě běžného použití, jako je namazání na toasty, jej můžete využít:
Doplňte svou spíž arašídovým máslem ještě dnes, a vykročte tak za výživnějším jídelníčkem. Vyzkoušejte také pistáciové nebo lískooříškové krémy, prozkoumejte celou naši sekci se zdravou výživou a objevte, jak dobře může zdravý životní styl chutnat.