Mandle bezpochyby patří mezi oblíbené ořechy. Může za to jejich chuť, výživové vlastnosti, křupavost i všestranná využitelnost v kuchyni. Užijte si všechny tyto benefity v podobě mandlového másla nebo – jak se správně nazývá – mandlového krému (legislativa totiž určuje, že se slovo máslo může použít pouze ve spojení s produktem z mléka, přičemž „ořechovým máslům“ zase připadá označení ořechový krém či ořechová pomazánka).
Existuje několik důvodů, proč je mandlové máslo výtečnou pochoutkou.
Přestože jsou krémy z mandlí zdraví prospěšné, konzumujte je v umírněném množství v rámci vyvážené stravy.
Vyrobit mandlové máslo není nijak náročné – jsou k tomu zapotřebí pouze správné mandle a výkonný stroj. Typicky se mandlová pomazánka vyrábí z pražených mandlí: buďto z těch beze slupky (tzv. blanšírované mandle), nebo se slupkou. Máslo z každého z těchto druhů má jinou barvu, chuť i texturu. Nezřídka však narazíte na mandlové máslo z nepražených mandlí. To však bez přídavku dalších olejů či emulgátorů vytvoří velmi hutnou pastu, proto pečlivě čtěte složení, zda se v něm nenachází zbytečnosti.
Stejně jako u kterýchkoli jiných ořechů, původ a odrůda hrají svou důležitou roli. Některé odrůdy se hodí spíše na výrobu mandlového másla, jiné na mandlové oleje a další pak spíše na prodej mandlí v celku.
Vybrané mandle se přeberou a očistí od skořápek i jiných nečistot a posílají na pražení. Díky pražení se trochu uvolní olej (což usnadní mletí v pastu), ale hlavně se posílí chuť i vůně mandlí. Existují dva druhy pražení:
Upražené mandle se pak vsypou do speciálních mlecích strojů a začnou se zpracovávat. Doba mletí ovlivňuje konzistenci – od hladké až po hrubou s malými kousky mandlí. Někteří výrobci však záměrně umelou mandlové máslo do hladka a potom do něj přidají extra velké kousky nasekaných mandlí pro ještě křupavější zážitek.
Použití mandlového másla je všestranné. Vychutnejte si jej jen tak na lžičku, jako přídavek do smoothies, kaší či pečení a věřte, že každému jídlu dodá skvělou hloubku a chuť. Zjistíte, že ne nadarmo jsou mandle důležitou součástí mnoha kuchyní a tradičních pokrmů po celém světě, včetně sladkých a slaných receptů.