Pro někoho výživový strašák, kterému se vyhýbá obloukem, pro jiného běžná součást jídelníčku. Cukr – nejjednodušší sacharid, který je pro nás zdrojem rychlé energie i sladké chuti. Je cukr zdravý? Jaké druhy cukru existují? A je například kokosový cukr lepší než klasický bílý cukr? Ponořte se s námi do světa cukrů a zjistěte, že se nemáte čeho bát.
Klasický cukr, jak ho známe, je řepný cukr, případně třtinový cukr, tj. vyrábí se buďto z cukrové řepy, nebo cukrové třtiny. Můžete je v obchodě najít jako moučkový cukr (práškový cukr), krystalový cukr, kostkový cukr... Zkrátka v jakékoliv formě.
Chemicky vzato se ale jedná o sacharózu. Sacharóza je směs dvou jednoduchých sacharidů:
Oba tyto jednoduché sacharidy jsou ty nejjednodušší formy cukru, které jsou v různém zastoupení obsaženy ve všech možných druzích cukrů, sirupů i medů.
Někdy se na obalu cukrovinek ještě setkáte s pojmem invertní cukr (invertovaný cukr). Jedná se o technologicky zpracovanou směs glukózy a fruktózy, která je snadno stravitelná a často se používá v potravinářství ke zlepšení textury a sladicích vlastností.
Cukrová třtina nebo cukrová řepa se po sklizni a převezení do zpracovatelského závodu očistí, naseká a rozemele. Tímto krokem se pro další procesy zvýší dostupnost cukerné šťávy. Tato šťáva obsahuje rozpuštěné cukry a další látky, ale i nečistoty, jako jsou pevné částice a nežádoucí látky, kterých je potřeba šťávu zbavit. Pročišťování probíhá pomocí různých metod, jako je sedimentace, filtrace a chemické ošetření.
Šťáva se následně zahřívá, aby se odstranila voda. To vede ke zvýšení koncentrace cukrů v šťávě. Takto koncentrovaná šťáva se postupně chladí, což umožňuje krystalizaci cukru. Krystaly cukru se poté oddělují od zbytku šťávy a vznikají dva produkty: krystaly cukru a cukerná šťáva zvaná melasa (nejčastěji třtinová melasa). Cukr se pak dále suší a balí.
Toto je pouze jedna z metod – existuje jich několik a můžou se lišit podle typu suroviny (třtina nebo řepa), stupně rafinace a výsledného typu cukru (bílý cukr, hnědý cukr, Demerara atd.).
Často lidé, kteří dbají na své zdraví, sahají po třtinovém cukru raději než po klasickém bílém cukru – “tmavý cukr” považují za zdravý cukr. Tyto dva typy cukru se liší se hlavně svým zpracováním a charakteristikami, můžou se lišit i původem:
Třtinový cukr je získáván z cukrové třtiny. Tento přírodní třtinový cukr má často světle hnědou nebo tmavší barvu a obsahuje určité množství přirozených nečistot a stopových prvků, což mu dodává charakteristickou chuť a vůni. Třtinový cukr je často považován za nerafinovaný cukr, protože neprochází tak intenzivním zpracovávání (rafinace) jako bílý cukr. Díky svým přirozeným vlastnostem může být třtinový cukr vhodnější pro některé druhy pečení a do některých nápojů.
Normální cukr, známý také jako bílý cukr nebo rafinovaný cukr, je výsledkem intenzivního zpracování cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Během procesu rafinace jsou odstraněny nečistoty, barvící látky a většina stopových prvků. Výsledkem je čistý, bílý krystalický cukr, který nemá tak výraznou chuť ani vůni jako třtinový cukr. Rafinovaný cukr je nejběžnějším typem cukru, který se používá v domácnostech a potravinářském průmyslu.
Existuje jich nespočet. Zde je alespoň krátký seznam s jejich popisy:
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dospělým i dětem snížit příjem cukru na méně než 10 % celkového denního energetického příjmu. V průměru se to rovná asi 12 čajovým lžičkám (50 gramům) cukru denně pro dospělého. Do tohoto množství se samozřejmě počítá veškerý cukr, který je v potravinách.
Dlouhodobá nadměrná konzumace cukru může totiž mít vážné dopady na lidské zdraví – přispívá k obezitě, cukrovce typu 2, zubnímu kazu, srdečnímu onemocnění a dalším zdravotním komplikacím.
Vybírejte zdravější alternativy cukru a slaďte s rozumem. Výborný datlový, třtinový i bio kokosový cukr na pečení, do kávy i sladkých dezertů najdete na Notinu.