Kustovnice čínská neboli goji [godži] jsou malé, červené bobule, které u nás v obchodech a na e-shopech se zdravými potravinami koupíte v sušené podobě i jako goji šťávu. Dále se pak goji používá obdobně jako jakékoliv jiné sušené ovoce – do kaší či müsli, zdravého pečení, jogurtu, ale i jen tak do hrsti na chuť. Pokud to tak děláte i vy, víte vůbec, jakou skvělou, výživnou potravinu si do jídla přidáváte?
Kustovnice čínská je opadavý keř, který roste (a účelně se pěstuje) zejména v Asii. Nás, Evropany, zajímají zejména jeho typické, oranžovočervené plody; v Číně však využívají také mladé listy (jako přímou součást jídelníčku či pro přípravu čaje), semena (pražená, jako náhražku kávy) či kůru kořenů (v čínské medicíně). Plody se pak konzumují čerstvé, sušené nebo zpracované do podoby šťávy, džusu nebo vína.
Goji je opředeno i různými legendami. Jedna z nich je o Číňanovi jménem Li Qing Yuen, který údajně denně konzumoval kustovnici, a díky tomu se dožil 256 let (1677–1933).
V Evropě se setkáme jen s plody goji, a to v sušené podobě nebo ve formě šťávy. Jsou oranžovočervené a mají svraštělý povrch. Voní jako směsice datlí a rozinek, chutí pak připomínají brusinky a rajčata.
Kustovnice čínská je silný antioxidant a obsahuje:
Ne nadarmo se plody goji řadí mezi superpotraviny. Obsah vitamínu C se v suchých plodech pohybuje okolo 40 mg/100 gramů, což je obdobně jako v pomeranči a dalších citrusových plodech. A to jen začínáme – už jen 20 g goji pokryje asi 25 % doporučené denní dávky zinku, 18 % mědi, 23 až 32 % chromu a 7 až 17 % železa.
Sečteno podtrženo: Goji bobule jsou malé, ale šikovné a zařadit je do jídelníčku se vyplatí, ať už je váš cíl jakýkoliv.
I přesto, že je to „jen ovoce“, je v případě goji potřeba být opatrný. Testy in vitro naznačují, že pár fytonutrientů z goji mohou rušit účinek některých léků (například léky na ředění krve, na diabetes, tachykardii nebo hypertenzi). Pokud tedy pravidelně nějaké léky užíváte, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.
Kromě výše zmíněného přímého užití sušeného goji se často setkáte s goji i v podobě šťávy. Taková goji šťáva je vlastně tekutá superpotravina – obsahuje všechny ty skvělé zdraví prospěšné látky v koncentrované podobě. Stačí si pak pár lžic šťávy rozmíchat s vodou a máte hned dvě mouchy jednou ranou: doplňujete pitný režim a zároveň tělu dodáváte hromadu potřebných mikroživin.
Přesto, že má kustovnice opravdu ohromné spektrum mikroživin, a i přesto, že v čínské medicíně věří v jeho léčivé schopnosti, pořád se stále jedná jen o ovoce. Superovoce, ale ne lék. Někdy se totiž setkáte i s takovými extrémními tvrzeními, jako že je goji lékem na rakovinu. Nic takového však věda nikdy nepotvrdila, proto se nenechte nachytat. Goji je nutričním pokladem, ale až takové účinky jí (zatím) přisoudit nemůžeme.
Seznamte se i s dalšími superpotravinami a vyzkoušejte rakytník, macu nebo třeba acai!
Související
Doplňky stravy | Iontové nápoje | Proteinové nápoje | Sportovní nápoje |
Anabolizéry a nakopávače | Kloubní výživa pro sportovce | Gainery a sacharidy | Afrodiziaka |
Oblíbené kategorie a značky