Když se řekne mandle, mnohým z nás se vybaví nejenom chutné oříšky ke kávě, ale hlavně synonymum pro zdravé mlsání. Už dávno nejsou jen pochoutkou na vánočním stole – dnes patří mandle k nejoblíbenějším pochutinám i superpotravinám, které si lidé dopřávají po celý rok. Proč? Mají skvělou chuť a zároveň jsou opravdovou zásobárnou prospěšných látek.
Jedním z nejčastějších dotazů je, jaké mají mandle benefity pro zdraví. Pravidelná konzumace mandlí je spojována s celou řadou pozitivních účinků na lidský organismus.
Mandle obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, zdravé tuky (zejména mononenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová), vlákninu, vitamíny (hlavně vitamín E a vitamíny skupiny B), minerály jako hořčík, vápník, fosfor, draslík nebo zinek. Právě proto se často mluví o tom, že jsou mandle skvělou volbou nejen pro sportovce, ale i pro všechny, kteří chtějí jíst vyváženě.
Vitamín E obsažený v mandlích patří mezi významné antioxidanty a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Hořčík podporuje funkci nervové soustavy, svalů i srdce. Díky obsahu vlákniny zase přispívají mandle ke správnému trávení.
Na trhu dnes najdete nepřeberné množství druhů mandlí. Každá varianta má své kouzlo a nabízí jiné chuťové zážitky i výživové hodnoty. Pojďme teď společně rozklíčovat, které mandle budou právě pro vás ty nej!
Nejjednodušší a nejčistší forma jsou mandle natural, tedy neloupané mandle se slupkou, které nejsou nijak upravované. Obsahují nejvíc vlákniny (hlavně ve slupce) a zachovávají si maximum živin. Přírodní mandle se hodí jako rychlá svačina, do kaší i na pečení.
Loupané mandle mají odstraněnou slupku, což ocení ti, kterým vadí její jemná nahořklost. Blanšírované mandle jsou krátce spařené, díky čemuž se slupka snadno odstraní a mandle jsou jemnější. Loupané mandle, plátky mandlí i nasekané mandle využijete skvěle při pečení cukroví či přípravě domácího müsli.
Pokud dáváte přednost intenzivnější chuti, sáhněte po pražených mandlích. Ty mohou být dále dochucené – např. pražené solené mandle, uzené mandle nebo slané mandle rychle zmizí z každé misky při posezení s přáteli. Pražené mandle v cukru, mandle v karamelu nebo mandle v medu zase potěší milovníky sladkého a křupavého mlsání.
Pro ty, kdo si chtějí opravdu zamlsat, jsou tu mandle v čokoládě – najdete je v hořké, mléčné i bílé čokoládě, někdy i s naprosto neodolatelnými příchutěmi! Za hřích stojí třeba mandle v čokoládě se skořicí nebo mandle v bílé čokoládě s kokosem. A v poslední době si na oblíbenosti získávají i mandle v jogurtu.
Mandlové máslo je lahodná a výživná alternativa klasického másla nebo pomazánek, která si získává stále větší oblibu. Jemná textura a příjemně nasládlá chuť z něj dělají ideální pomazánku na pečivo, přísadu do snídaňových kaší, jogurtů nebo smoothie. Navíc se jedná o bezpečnější formu mandlí pro malé děti, u kterých hrozí riziko vdechnutí celého ořechu.
Pro gurmány je tu možnost ochutnat extra sladké mandle nebo i hořké mandle. U hořkých mandlí je ale potřeba opatrnost, protože v přirozené formě mohou obsahovat látky (např. amygdalin), které jsou ve větším množství toxické. V potravinářství se proto používají pouze speciálně upravené hořké mandle.
Pro různé kuchyňské účely jsou k dispozici mleté mandle, sekané mandle či drcené mandle, které vám usnadní přípravu dezertů i nejrůznějších slaných jídel. Za zmínku určitě stojí i bio mandle nebo mandle natural pocházející z ekologického zemědělství.
Při výběru myslete na to, k čemu mandle chcete použít. Pro každodenní svačinu jsou ideální mandle natural nebo loupané mandle, na pečení zase sáhněte po mletých mandlích nebo mandlích v plátcích. Pokud si chcete dopřát něco výjimečného, zkuste mandle v čokoládě nebo uzené mandle. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, vždy se jedná o pochoutku, která spojuje skvělou chuť a prospěšné látky.
I když jsou mandle zdravé, myslete na střídmost. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 30 gramů, což odpovídá malé hrsti. Díky vysokému obsahu zdravých tuků jsou mandle stejně jako ostatní ořechy poměrně kalorické, takže u nich více než u jiných mňamek platí, že méně je někdy více.
Tip: Chcete z mandlí získat co nejvíc? Před konzumací je namočte na pár hodin do vody. Pomůžete tím aktivovat enzymy a snížit obsah některých látek, jako jsou fytáty a třísloviny, které mohou snižovat vstřebávání minerálů. Ořechy po namočení sice ztratí trochu na své křupavosti, zato budou mít jemnější chuť.
Ať už hledáte chutnou svačinku, doplněk do pečení, nebo lahodné mlsání ke kávě, zdravé mandle jsou skvělou volbou pro každou příležitost. Díky rozmanitosti chutí a forem si na své přijde opravdu každý – a navíc uděláte něco dobrého pro své tělo.
Prozkoumejte naši nabídku mandlí a vyberte si tu pravou dobrotu, která potěší všechny členy vaší domácnosti. Ať už zvolíte mandle v mléčné čokoládě se skořicí, nebo třeba mandle uzené, rozhodně si pochutnáte! Prohlédněte si také kešu ořechy a ořechové krémy.