Alergeny | skořápkové plody |
Alergeny – obsahuje stopy | podzemnice olejná, sezamová semena, skořápkové plody, oxid siřičitý a siřičitany |
Specifika a omezení | vegan, bez lepku, bez přidaného cukru |
Typ úpravy | natural |
Druh ořechu | mandle |
Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vápníku, zinku, antioxidantů a díky lahodné nasládlé chuti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. V mandlích najdeme více než 50 % tuků. Skládají se především ze zdraví prospěšných mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin.
Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k nejbohatším na proteiny – najdeme v nich téměř 20 % bílkovin! Obsahují jen asi 18 % sacharidů, proto je vhodné je doplňovat sušeným ovocem.
Mandle se dají využít na nespočet způsobů. Obvykle je všichni rádi mlsají jen tak samotné nebo v kombinaci s dalšími ořechy a sušeným nebo čerstvým ovocem. Mají ale také obrovské využití v teplé i studené kuchyni. Často se používají při pečení cukroví a obzvláště dobře chutnají v závinech. Také je můžete přidat do smoothie, udělat si z nich domácí ořechové máslo nebo je přihodit na pánev k masu.