Kdo by neznal těstoviny, tu vynikající italskou pochoutku? Víte ale, z čeho se vyrábí, jaké těstoviny jsou nejlepší pro vaše zdraví a jak je správně připravovat? Pojďte si je nechat všechny hezky popořadě představit, abyste si dokázali domů vybrat jen ty nejvýživnější a nejchutnější těstoviny – které si navíc připravíte lépe než v Itálii.
Základem správných italských těstovin je krupice z tvrdozrnné pšenice (semolina). Na trhu však najdete také těstoviny z klasické pšeničné mouky, která se pro výrobu těstovin z technologického hlediska příliš nehodí. Pokud hledáte ty nejlepší těstoviny z pšenice, musí se jednat o semolinové těstoviny.
Na trhu najdeme horu různých typů těstovin s různým pojmenováním. Vaječné, proteinové, semolinové, konjakové těstoviny... Pojďme si projít ty nejznámější pojmy:
Pozor! U některých těstovin, které jsou místo semoliny z pšeničné mouky, výrobce vejce do složení přidává proto, aby po uvaření jakž-takž držely pohromadě a příliš se nelepily.
Věděli jste, že kuskus je také těstovina? Jedná se o kuličky semoliny, tedy o kuličky z hlavní ingredience pro výrobu klasických italských těstovin.
O kvalitě těstovin rozhoduje nejen samotné složení, ale také způsob výroby. Hledejte takové, které mají matný vzhled a už na první pohled hrubou strukturu – to jsou ty pravé italské.
To záleží na jejich složení, zpracování a na tom, s čím je následně jíte. Pokud jsou těstoviny luštěninové nebo celozrnné, jedná se z našeho pohledu o zdravé těstoviny – zasytí vás díky obsažené vláknině rozhodně více než kterýkoliv čistě zeleninový salát.
Těstoviny mívají ve světě diet a zdravé stravy poměrně negativní pověst. Neprávem. Vždy záleží na tom, co všechno do těstovinového pokrmu přidáte. Takové pravé boloňské špagety jsou poměrně dosti tučné kvůli použitému masu i omáčce. Sýrová omáčka se smetanou dietní volba není, rajčatová s kuřecím masem už ano.
Těstoviny v lidské výživě představují skvělý zdroj komplexních sacharidů, kterých by v jídelníčku měla být převaha – a to okolo 50 % z celkového denního příjmu. Vzhledem ke svému sacharidovému složení by měly být doplněny o zdroj bílkovin (maso, mozzarella, tofu, sýr), případně i tuku (nicméně zmíněné zdroje bílkovin jsou rovněž zdrojem tuku, proto další není potřeba dodávat). Voilá, komplexní jídlo k obědu či večeři je na světě.
Notino tip: Pokud chcete mít jídelníček pestrý, těstoviny rozhodně zařazujte. Střídejte je však s rýží, luštěninami a dalšími obilovinami.
Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (v poměru cca 1 l vody/100 g těstovin) po dobu podle údajů na obalu. To, jak dlouho vařit těstoviny, se totiž liší druh od druhu – od 3 až po 12 minut. Řiďte se vždy návodem na obalu.
Tip: Hledejte údaj o době vaření těstovin na skus (al dente). Takové vás zasytí na déle než rozvařené těstoviny.
Vyzkoušíte proteinové těstoviny z červené čočky, konjakové nebo pohankové těstoviny bez lepku? Vyberte si ty nejlepší na Notinu.
Související
Doplňky stravy | Iontové nápoje | Proteinové nápoje | Sportovní nápoje |
Anabolizéry a nakopávače | Kloubní výživa pro sportovce | Gainery a sacharidy | Afrodiziaka |
Oblíbené kategorie a značky