Ve sportovní výživě se aminokyseliny skloňují zejména proto, že jsou stavební složkou svalů. A proto se jejich suplementace spojuje s lepší regenerací, ochranou svalů, podporou růstu svalů, navyšováním síly a mnoho dalšího. Jaké aminokyseliny existují a kdy je vhodné je doplňovat pomocí doplňků stravy?
Co jsou aminokyseliny
Aminokyseliny jsou důležitou základní stavební jednotkou všemožných struktur v živých organismech. Jinými slovy: každá bílkovina v živočišném i rostlinném organismu se z několika aminokyselin skládá. Všechny naše svaly, hormony, enzymy a další funkční látky v našem těle se skládají z aminokyselin – konkrétně z 20 různých biogenních aminokyselin, které nazýváme také proteinogenní aminokyseliny, alfa aminokyseliny nebo L-aminokyseliny.
Esenciální a neesenciální aminokyseliny
Těchto zmíněných 20 aminokyselin dělíme na dvě hlavní skupiny:
- Esenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Je jich dohromady 8 (valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, methionin a threonin) a jsme odkázaní na jejich příjem v naší stravě nebo pomocí suplementu. V těch je najdeme pod označením EAA aminokyseliny (z anglického Essential Amino Acids).
- Neesenciální aminokyseliny si naopak naše tělo vytvořit dokáže, a to buď z esenciálních aminokyselin, nebo z procesu štěpení bílkovin. Díky tomu je částečně pokrytá potřeba těchto látek pro organismus kdykoliv. Patří sem například aminokyselina alanin, glutamin, kyselina glutamová či tyrosin.
Ještě se někdy setkáte s pojmem semiesenciální aminokyseliny. To jsou takové, které si naše tělo dokáže vyrobit v případě nouze.
Co je limitující aminokyselina?
Limitující aminokyselina je taková, která se v bílkovině vyskytuje v nejmenším množství ve vztahu k potřebě lidského těla, a my ji tedy musíme získat z jiného zdroje.
K čemu jsou aminokyseliny?
Všeobecně je doplňování aminokyselin při cvičení prospěšné pro sportovce, kteří chtějí efektivně nabírat či udržet svaly, ochraňovat svalovou hmotu před rozpadem a podpořit svůj silový i vytrvalostní výkon.
Zdroje aminokyselin
Aminokyseliny v potravinách
Naprosto jednoduše: zdroje aminokyselin = zdroje bílkovin. Všech 20 aminokyselin běžně najdeme v mase, vejcích, mléčných výrobcích a dalších typicky živočišných zdrojích bílkovin. Nejsou to však jediní zástupci toho, co obsahuje aminokyseliny. Rostlinné bílkoviny je samozřejmě obsahují také, nebude jich zde však zastoupeno všech 20.
Aminokyseliny v doplňcích stravy
- BCAA aminokyseliny – s těmi se setkáte nejčastěji. Jedná se o trojici esenciálních aminokyselin (leucin, izoleucin a valin), které se podílí na ochraně a tvorbě nové svalové hmoty.
- EAA aminokyseliny – se začínají objevovat čím dále tím častěji. Jedná se o všech 9 esenciálních aminokyselin – včetně výše zmíněných BCAA.
- L-arginin – je semi-esenciální aminokyselina, která napomáhá prokrvení svalů před tréninkem a je častou ingrediencí v předtréninkovkách.
- L-citrulin – je neesenciální aminokyselina, která podobně jako arginin napomáhá prokrvení svalů před tréninkem.
- L-glutamin – je neesenciální aminokyselina, jejíž suplementace by měla napomáhat regeneraci po tréninku a také podporovat imunitu.
- Komplexní aminokyseliny – jsou doplňky stravy, které kombinují několik zde zmíněných aminokyselin pro synergický či větší efekt.
- Aminokyseliny v proteinu však stejně vyhrávají na plné čáře. Takový syrovátkový protein bude vždy obsahovat všechny základní aminokyseliny (tedy kompletní spektrum aminokyselin), a proto se po tréninku hodí nejvíce. V případě veganského proteinu bude záležet na složení – např. rýžový protein bude obsahovat jiné spektrum aminokyselin než hrachový protein. Proto je vhodné vždy koukat po vícesložkových rostlinných proteinech, aby bylo spektrum aminokyselin co nejširší.
Na notino.cz najdete různé formy doplňků stravy s aminokyselinami – tablety, kapsle, prášek nebo ampulky s nápojem, ale i další sportovní výživu, jako jsou gainery, proteinové prášky nebo vitamíny pro sportovce. Vyberte si i vy!