Není protein jako protein. Na trhu existují desítky druhů, typů, kombinací, příchutí… Proto není divu, že se v tom jeden horko-těžko vyzná. V tomto textu se podíváme na zoubek vícesložkovým proteinům.
Jedná se o proteinové prášky, které obsahují více různých skupin proteinů – tedy ne jen samostatný syrovátkový protein nebo výhradně rýžový protein apod. Tím, že obsahují různé složky, získáme výhody více zdrojů bílkovin naráz, např. rychlou i pomalou vstřebatelnost nebo jiné aminokyselinové spektrum.
Nezřídka narazíte na vícesložkový protein, který spojuje syrovátkový a kaseinový protein. Pokud zabrouzdáme mezi rostlinné proteiny, najdeme různé kombinace, např. hrachového a rýžového proteinu, případně i 3 či dokonce 4 rostlinných složek zároveň.
Kombinují se pro různou dobu stravitelnosti. Proto nejčastěji najdeme takové, které se skládají z 50 % z pomalu vstřebatelných a z 50 % ze středně až velmi rychle stravitelných proteinů. Typickým zástupcem je již zmiňovaná kombinace syrovátky a kaseinu. Tu bychom mohli označit za nejlepší vícesložkový protein, který na trhu existuje.
Spojení dvou a více rostlinných složek je výhodné – nebo snad dokonce i žádoucí – zejména pro jejich různé aminokyselinové spektrum. Rostlinné bílkoviny totiž (na rozdíl od živočišných) samy o sobě neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum. Hrách však má jiné aminokyselinové spektrum než rýže, a ta zase jiné než konopí. Jejich skloubením získáme kompletní aminokyselinové spektrum.
Všeobecně se hodí pro všechny, kteří nejí příliš pravidelně (anebo mají velké časové rozestupy mezi jednotlivými jídly), sportovce trénující večer anebo například lidi pracující na směny. Ostatním postačí syrovátkový koncentrát či kasein samostatně. Rostlinný vícesložkový protein je naopak vhodnou variantou rostlinného proteinu pro všechny vegany bez výjimky.
Tip: Vyberte si i další užitečné sportovní doplňky: kreatin, kloubní výživu pro sportovce nebo gainery.