Víte, jak moc by se váš život změnil k lepšímu, kdybyste pravidelně jedli dostatek bílkovin? Právě ten je jedním z klíčů k zdravému tělu, hubnutí, sytosti i zmírnění nebo dokonce odstranění chutí na sladké. A ano, i pro ženy. Jak ale mít ve stravě dostatek bílkovin, když jste například alergičtí na mléko, intolerantní na laktózu, nebo se rozhodli být vegan? Vždyť bílkoviny jsou hlavně v mase a mléčných výrobcích... Není tomu tak, díky bohu existují rostliny, které jsou na bílkoviny přirozeně bohaté – a také rostlinné proteiny, které jsou skoro samá bílkovina. Třeba protein konopný (hemp protein).
Konopný protein můžete najít buďto samostatně, anebo jako součást vícesložkového proteinu.
Jednodruhový konopný protein se vyrábí lisováním konopných semínek. Během tohoto procesu se oddělí tuk, který se poté využije pro výrobu konopného oleje. Zbylá hmota se následně vysuší a rozemele na jemný prášek. Často ho najdete i v BIO kvalitě a bio konopný protein můžeme jen doporučit – nejčastěji se zpracovává při teplotě do 43 °C a zachová si tak více cenných látek.
Jako součást vícesložkového proteinu se konopný protein objevuje nejčastěji ve spojení s rýžovým a/nebo hrachovým proteinem. Zdroje rostlinných aminokyselin se míchají proto, aby výsledné spektrum aminokyselin bylo co nejpodobnější komplexnějším živočišným proteinům s kompletním aminokyselinovým spektrem.
Nemusíte se bát, že byste po požití konopného proteinového shaku byli omámení. Konopný protein rozhodně neobsahuje THC a jediné účinky, které z něj můžete čerpat, jsou ty na vaše fyzické zdraví. Mezi ně patří například:
A u toho benefity konopného proteinu rozhodně nekončí. I přesto, že sám o sobě neobsahuje kompletní aminokyselinové spektrum jako živočišné proteiny, může se pyšnit bohatým spektrem esenciálních aminokyselin, vitamínů i minerálních látek, které podporují zdraví.
Konopný protein můžete použít jako kterýkoliv jiný protein:
Tip: Vyzkoušejte různé druhy rostlinných proteinů a poté si vyberte, který vám chuťově nejvíce sedí. Na Notinu najdete široký výběr proteinů – rostlinných i živočišných.