Pea protein: Skvělá věc nejen pro vegany
Proteiny už dávno nejsou jen pro kulturisty. Povědomí o tom, že bílkoviny jsou potřebné pro všechny osoby bez rozdílu pohlaví, věku nebo fyzické aktivity, jste už snad získali i vy. Jak ale mít ve stravě dostatek bílkovin, když jste například alergičtí na mléko, intolerantní na laktózu, nebo se rozhodli být vegan? Díky bohu existují rostliny, které jsou na bílkoviny přirozeně bohaté – a také rostlinné proteiny, které jsou skoro samá bílkovina. Třeba protein hrachový.
Jaké hrachové proteiny existují?
Druhů hrachových proteinů existuje hned několik, v zásadě se dělí na jednodruhové a vícesložkové:
Jednodruhové proteiny – v takovém proteinu naleznete výhradně bílkovinu z hrachu, dále se však dělí na:
- hrachový proteinový koncentrát (pea protein concentrate) – obsahuje mezi 50–75 % bílkovin a o něco vyšší podíl sacharidů, tuků i vlákniny
- hrachový proteinový izolát (pea protein isolate) se pak pyšní vyšším obsahem bílkovin, a naopak nižším podílem dalších složek (sacharidů, tuků, vlákniny) a výborně se hodí do diety
Vícesložkové proteiny – protein obsahující více zdrojů bílkovin zároveň (tedy například hrachový a rýžový protein či konopný protein); zdroje bílkovin se míchají proto, aby výsledné spektrum aminokyselin bylo co nejpodobnější komplexnějším živočišným proteinům; hrachový protein nejčastěji najdeme ve spojení s rýžovým proteinem; výjimečně ho najdete i v kombinaci s živočišným cvrččím proteinem.
Hrachový protein účinky
- jedná se o univerzální zdroj bílkovin a můžete si jej dopřát ráno, večer i kdykoliv během dne
- i přesto, že sám o sobě neobsahuje kompletní aminokyselinové spektrum jako živočišné proteiny, může se pyšnit bohatým spektrem esenciálních aminokyselin, vitamínů i minerálních látek
- obsahuje také vlákninu – díky tomu se do těla vstřebává pomaleji, a vy tak zůstanete déle sytí; navíc prospívá trávení a působí také proti nejrůznějším civilizačním chorobám
- neobsahuje alergeny (mléko, lepek), a je tedy vhodný pro alergiky na mléčnou bílkovinu, osoby s intolerancí na laktózu i celiaky (ohledně obsahu lepku se však vždy informujte na etiketě konkrétního výrobku)
- má dlouhou trvanlivost a je jednoduchý na skladování
- je to jednoduchý a rychlý způsob, jak zvýšit podíl bílkovin v jídelníčku
- vzhledem k vysokému obsahu bílkovin zasytí na déle a přispívá k udržení i růstu svalové hmoty
- představuje nižší zátěž pro životní prostředí
Protein z hrachu je také všestranně využitelný – můžete jej využít podobně jako jakýkoliv jiný protein:
- rozmíchat si jej s vodou či rostlinným mlékem a vypít, nejlépe po fyzické aktivitě
- přimíchat si ji do kaší či lívanců
- přidat do ranního smoothie
- přidat jako přísadu například do banánového chlebíčku, muffinů či jiných sladkých pekařských výrobků, a navýšit tak podíl bílkovin
Říkáte si, že byste si hrachový protein vyrobili i doma a zajímá vás hrachový protein recept? V tomto případě vás od toho raději odradíme – i pokud by se vám prášek z hrachu povedl vyrobit, velmi pravděpodobně by se vám jej nepodařilo poté tak dobře rozmíchat. Vyberte si raději z nepřeberné nabídky na Notinu.