Řekli jste si, že chcete žít zdravěji, a proto jste vyhodili bílý cukr a zásobili se javorovým sirupem, medem, stévií nebo třtinovým cukrem? Pojďte si přečíst, kdy která sladidla použít, a jestli jsou vůbec tak zdravá.
Kdybyste studovali etikety a nutriční tabulky těchto zdravějších sladidel, zjistili byste, že se jejich výživová hodnota příliš neliší. Ano, například třtinový cukr, med, kokosový cukr nebo sirup z agáve obsahují malé množství mikroživin, kterých je rafinovaný cukr zbavený. V tak malém množství, kterým si pokrm dosladíte, však těchto mikroživin zase tolik nepřijmete.
Pokud si chcete koupit nějaké přírodní sladidlo, dělejte tak proto, že vám při pečení udělají lepší konzistenci, dodají jinou chuť nebo vůni. Na lívance se přece jen více hodí javorový sirup než cukr krystal. Nekupujte si je však jen proto, že si například myslíte, že díky nahrazení klasického cukru přírodním sladidlem výrazně zhubnete.
Sem můžeme zařadit tzv. cukerné alkoholy (polyoly), které s alkoholem jako takovým nemají nic společného. Metabolizují se jinak než cukr a díky tomu mají o něco nižší energetickou hodnotu (mezi 0–3 kcal/1 g, oproti 4 kcal/1 g v cukru). Nejčastěji je najdete ve žvýkačkách či proteinových tyčinkách, můžete si ale koupit i erythritol prášek či xylitol prášek, který využijete jako částečnou náhradu cukru při pečení. Mezi sladidla přírodního původu patří:
Mezi sladidla přírodního původu můžeme také zařadit stévii – rostlinu, jejíž lístky se používají ke slazení bez kalorií. Je několikrát sladší než cukr, má však pro někoho nesnesitelný ocásek. Dá se však na něj zvyknout. Můžete ji najít v různých formách, jako je stévie prášek, stévie kapky či stévie cukr.
Často je najdete také pod názvy:
Pokud máte v rodině diabetika, nebo jím sám/sama jste, určitě o nich neslyšíte prvně. Jsou to totiž sladidla vhodná i pro diabetiky. Často je najdete v nápojích s označením “light” nebo “zero”, v sugarfree energetických nápojích, případně v různých proteinových tyčinkách a dalších light potravinách. Jedná se o:
Umělá sladidla jsou poměrně kontroverzní téma, jejich příjmu se však v umírněném množství nemusíte bát.
Nejzdravější je slazení omezovat.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, většinu z nich by však měly tvořit komplexní sacharidy (které obsahují brambory, těstoviny, rýže apod.). Cukry by pak měly tvořit méně než 10 % celkového energetického příjmu. To odpovídá cca 50 g (nebo asi 12 zarovnaným čajovým lžičkám) pro osobu se zdravou tělesnou hmotností, která konzumuje asi 2000 kalorií denně, ale v ideálním případě je to méně než 5 % celkového energetického příjmu. To s sebou totiž přináší další zdravotní přínosy.
Jak jste tedy právě zjistili, i všechna ta “zdravá” sladidla (jako je bio javorový sirup nebo med) obsahují cukr, oslaďte si tedy život jen s mírou a šetřete jimi.
Související
Doplňky stravy | Iontové nápoje | Proteinové nápoje | Sportovní nápoje |
Anabolizéry a nakopávače | Kloubní výživa pro sportovce | Gainery a sacharidy | Afrodiziaka |
Oblíbené kategorie a značky