Byla vám diagnostikovaná intolerance nebo alergie na laktózu? Naštěstí to v dnešní době neznamená, že byste museli všechny mléčné výrobky vyřadit – pouze se poohlížet po těch bezlaktózových. To platí i pro proteiny!
Laktóza je jen jiné označení pro mléčný cukr. Cukr, který se naprosto přirozeně vyskytuje v mléce, potažmo mléčných výrobcích, a kterého se za běžných okolností není potřeba vůbec obávat (stejně jako kteréhokoli jiného cukru v omezeném množství). Existují však lidé, kteří jsou na laktózu intolerantní, nebo dokonce alergičtí. Pro ty se vyrábí produkty zbavené mléčného cukru, anebo produkty přirozeně bez laktózy.
Pokud se bavíme o bezlaktózových proteinech na bázi syrovátky/mléka, jedná se o syrovátkové izoláty či hydrolyzáty. Jak se tyto proteiny, které běžně mléčný cukr obsahují, laktózy zbavují? Ultra precizní filtrací, která očistí syrovátkovou bílkovinu od jakéhokoliv mléčného cukru i tuku. Někdy se do proteinů přidává také enzym laktáza, která rozštěpí laktózu tak, že už tělu alergika nijak neškodí.
Na trhu najdeme také proteiny, které laktózu neobsahují přirozeně. Jedná se o všechny rostlinné proteiny. Hrách, rýže ani konopí běžně laktózu neobsahují, proto i proteiny z těchto surovin jsou bez ní.
Jednoduše – pro lidi, co mají diagnostikovanou alergii nebo intoleranci na laktózu. Pokud nemáte s trávením mléčného cukru potíže, je pro vás proteinový nápoj bez laktózy bezpředmětný. Není pravda, že by se po něm hublo snadněji! Úplně bez obav pak můžete sáhnout po syrovátkovém koncentrátu a k hubnutí si raději dopomoci některým ze spalovačů tuků.