Cvrčci v čokoládě nebo pražení červi vám zachutnají
Lámete si hlavu nad tím, jak může být cvrček jídlo, a nedokážete si představit, že byste jedli červy? Chápeme, že je všeobecně těžké překonat náš vrozený odpor k hmyzu. Možná vás ale tento text přesvědčí k tomu, abyste takovým cvrčkům, broukům nebo červům dali alespoň jednu šanci – vždyť v různých koutech světa je hmyz jídlo, které lidé konzumují na denní bázi.
Dnes už jsou k dostání nejrůznější sladké i slané příchutě a jedlý hmyz je upraven tak, že vám skutečně zachutná. Prodej hmyzu k jídlu je na vzestupu a vše nasvědčuje tomu, že bude dál jen růst. Vyzkoušejte ho i vy a věřte, že vás překvapí!
Jaké má hmyz k jídlu benefity?
Pojídání hmyzu je v mnoha ohledech prospěšné našemu tělu. I světu.
Hmyz na jídlo: Nutriční benefity
Hmyz je významným zdrojem nutričně hodnotných látek a mnoha živin. Přesné nutriční hodnoty závisí na konkrétním druhu, ale obecně v něm najdeme:
- Bílkoviny: Obsah bílkovin v hmyzu se pohybuje mezi 25–75 % sušiny v závislosti na druhu a vývojovém stadiu hmyzu. Například 100 gramů cvrčků obsahuje 14 až 28 gramů bílkovin, z toho také významné množství zdraví prospěšných esenciálních aminokyselin. O tom, proč jsou bílkoviny důležité, si přečtěte třeba na naší stránce o proteinech.
- Tuky: Hmyz může obsahovat zdravé tuky, včetně esenciálních mastných kyselin. Některé druhy obsahují i významné množství nenasycených tuků, a to například i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
- Mikroživiny: Hmyz obsahuje vitamíny, zejména skupiny B, které jsou důležité pro energii a metabolizmus. Najdete v něm také minerální látky, jako jsou železo, zinek a hořčík. Obsah mikroživin se opět liší podle druhu i prostředí, ve kterém se hmyz chová.
- Vlákninu: Některé druhy hmyzu jsou také zdrojem vlákniny, což je důležitá složka stravy pro zdravou funkci trávicího systému.
Brouci k jídlu: Environmentální benefity
Chov hmyzu na jídlo vyžaduje výrazně méně zemědělských ploch, vody i krmiva ve srovnání s tradičními zdroji masa, jako jsou krávy, prasata či slepice.
- Na chov hospodářských zvířat se každý rok spotřebuje ohromné množství pitné vody na celém světě. Různé zdroje uvádí, že na výrobu 1 kg hovězího masa spotřebujeme v průměru 15 000–22000 litrů vody. Při chovu stejného množství cvrčků se spotřebuje jen 1 litr!
- Zároveň je pro jedlý hmyz potřeba mnohem méně hospodářské půdy. Na každý 1 kilogram hovězího masa podle různých zdrojů připadá průměrně 200 až 300 m2 půdy. Oproti tomu chov hmyzu vyžaduje ve srovnání s tím jen velmi malou plochu – zhruba 15 m2 na 1 kg cvrčků.
- Hospodářská zvířata navíc produkují metan, který významně přispívá ke globálnímu oteplování. Taky uvolňují amoniak, který znečišťuje vodu a tvoří se z něj další skleníkový plyn – oxid dusný.
Jaké druhy hmyzu se jedí?
Nejčastěji jsou to:
- jedlí cvrčci
- jedlí červi (mouční červi)
- jedlé kobylky
Nicméně tento sektor se neustále vyvíjí, a tak každým dnem přibývají další druhy hmyzu, na kterých si můžete pochutnat.
Cvrčci na jídlo a mouční červi k jídlu: Vyberte si podle svých chutí
Pražený nebo sušený hmyz k jídlu najdete na trhu v nejrůznějších variantách jak na sladko, tak na slano.
Slaný hmyz
- Pražení cvrčci k jídlu na slano jsou k dostání v nejrůznějších variantách – kořenění s česnekem, pikantní s chilli, wasabi a další.
- Vyzkoušet můžete i pražené červy v nejrůznějších příchutích.
Hmyz v čokoládě
- Cvrčci v čokoládě jsou na trhu jak v hořké, tak i mléčné, bílé, nebo dokonce skořicové čokoládě.
- Červi v čokoládě, rovněž ve všech druzích čokolády.
Chcete si jedlý hmyz koupit a vyzkoušet tuto netradiční pochoutku? Prohlédněte si, jaký jedlý hmyz e-shop Notino nabízí. Do košíku rovnou přihoďte i další potraviny z našeho sektoru zdravé výživy a vykročte za svým zdravějším já chutně a se vším všudy.