Přejít na hlavní obsah

Squalane v kosmetice

Pokud jste se někdy už se složkou kosmetiky s názvem “skvalan” ve svých produktech setkali a třeba si o ní něco hledali, možná jste se setkali s pojmy “squalane” i “squaline”. Jestli jste si pomysleli, že se jedná o jednu a tutéž složku, mýlili jste se. Toto jedno písmenko má zásadní vliv na stabilitu sloučeniny. Proto ještě než se pustíme do popisu účinků skvalanu, rozebereme si, jaký je rozdíl mezi skvalanem a skvalenem.

Skvalan (jinak také squalane) je hydrogenovaná forma skvalenu. Skvalen je lipid (tuk), který se přirozeně nachází v kůži a vylučuje se našimi mazovými žlázami. Skvalen ale není příliš stabilní pro použití v produktech péče o pleť, proto se upravuje, aby déle vydržel. Takto upravený skvalen se pak nazývá skvalan – a ten najdete v produktech na pleť i na vlasy.

Vlastnosti skvalanu

Protože skvalan v kosmetice napodobuje vlastní přírodní oleje naší pokožky, je vysoce účinný. Jedná se o prvotřídní anti-age hydratační složku pro všechny typy pleti. Zároveň je to velmi lehký olej, který je skvělým doplňkem vaší rutiny péče o pleť. Nemastí a poskytuje vlhkost bez přidané zátěže, kterou vytvářejí některé oleje a produkty na bázi oleje.

 

Účinky skvalanu na pleť

  • Zjemňuje a vyhlazuje pleť.
  • Pomáhá podpořit přirozenou ochrannou kožní bariéru.
  • Zklidňuje suchou a podrážděnou pokožku a pomáhá se zarudnutím.
  • Hydratuje, uzamkne vlhkost v pleti tím, že vytvoří ochrannou bariéru na povrchu pokožky.
  • Reguluje produkci mazu, proto je vhodný i pro osoby s mastnou pletí náchylnou k akné.
  • Díky silným antioxidačním vlastnostem patří mezi výhody skvalanu také sjednocení tónu pleti, včetně vyblednutí tmavých skvrn.

Účinky skvalanu na vlasy

  • Pomáhá uzamknout vlhkost ve vlasech a hydratuje suché vlasy bez jejich zatížení.
  • Poskytuje vlasům tepelnou ochranu při žehlení, kulmování i vystavení sluníčku.
  • Napomáhá posílení vlasů a přispívá ke zvýšení lesku.

Kosmetika se skvalanem

Nejoblíbenějším produktem v péči o pleť je squalane olej. Hledejte však vždy raději 100% skvalanový olej a vyhněte se zbytečným aditivům. Velmi oblíbená jsou ale i skvalanová pleťová séra, masky nebo oční krémy. Skvalan můžete směle používat denně, a to na vyčištěnou, tonizovanou pleť. Pokud jej zahrnete do své ranní rutiny, nezapomeňte poté ještě aplikovat krém s SPF.

Skvalan je skvělý pro suchou, podrážděnou i citlivou pleť a sušší vlasy. Protože se ale jedná o nekomedogenní olej, je vhodný pro jakýkoliv typ pleti – včetně mastné a problematické.

Tip: Pokud používáte retinol, můžete skvalan nanést před aplikací retinolu ke snížení případného podráždění pleti.

Použití skvalanu bylo v kosmetickém průmyslu dříve kontroverzní – k tomuto účelu se totiž užíval olej ze žraločích jater. Většina kosmetických společností však nyní pracuje pouze s rostlinnými formami skvalanu, který se získává z oliv, rýže či cukrové třtiny. Jedná se tak dokonce o veganskou složku.

Dodejte pleti jemnost a ochranu proti nepříznivým vnějším vlivům díky produktům se skvalanem! A objevte i další složky kosmetiky, jako je niacinamid, peptidy nebo ceramidy.

celý text skrýt text