3. Malý barevný salát
Pravidelně si chystáte saláty na večeři? Chytře myslete dopředu a jednu menší porci si připravte i na svačinu do práce. Kromě oblíbené zeleniny nezapomeňte ani na zdroj bílkovin (mozzarella, opečené kuře, tuňák, vajíčko, tofu nebo uzený losos…) a nějaké komplexní sacharidy (kousek pečiva, knäckebroty, křehké plátky…)
Zálivku si dejte bokem a salát zalijte až před samotným jídlem. Stačí olivový olej s trochou citronové šťávy, balsamica, solí, pepře, a máte hotovo. Jako základ zálivek také můžete využít jogurt.
4. Jogurt s ovocem a granolou
Mléčné výrobky a jogurty jsou důležitou součástí našich jídelníčků. Jsou cenným zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, fosforu, vitaminů skupiny B, vitaminu D a některé z nich také probiotických bakterií. Ty pomůžou správnému zažívání.
Nelze jednoznačně říct, jestli je vhodnější řecký jogurt oproti Skyru nebo klasickému jogurtu. Řecký jogurt (nebo Skyr) obsahují vysoký podíl kvalitních bílkovin a mohou tak pomoci s jejich snadnějším pokrytím oproti klasickému bílému jogurtu. Do pestrého jídelníčku se hodí všechny. Na pravidelnou konzumaci vybírejte ideálně ty neochucené, s nižší a střední tučností.
Na svačinu mléčný výrobek doplňte křupavou granolou nebo müsli, ořechy a semínky a ovocem podle chuti.
5. Proteinová tyčinka
Proteinová tyčinka je tou nejpohotovější záchranou vůbec. Můžete ji mít jen tak v šuplíku a díky bílkovinám i zasytí. Vybírejte ale pečlivě. Některé tyčinky se jako proteinové pouze tváří, zato obsahují kupu zbytečného cukru a nekvalitního tuku navíc. Takové tyčinky by také neměly být denní součástí jídelníčku a nenahrazují pestrou vyváženou stravu. Berte je spíše jako takovou nouzovku. Přidat můžete i kus ovoce.