Zdravá mouka na pečení: Víte, kterou vybrat?
Pusťte se do zdravějšího pečení a pochutnejte si na kvalitním pečivu! Objevte s námi svět zdravějších druhů mouky – od bezlepkových přes bio mouky až po celozrnné. Na klasickou bílou mouku si už pak ani nevzpomenete!
Proč omezit konzumaci bílé pšeničné mouky?
Klasická bílá pšeničná mouka je sice oblíbená a hojně používaná, při rafinaci bílé mouky se ale odstraňují hodnotné nutrienty a vláknina. Navíc má vysoký glykemický index.
Čím nahradit klasickou bílou mouku?
Vyzkoušejte zdravější celozrnnou mouku, která je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, takže má vyšší výživovou hodnotu, a navíc je lépe stravitelná.
Kromě pšeničné mouky můžete vyzkoušet i mnoho dalších výživných druhů mouky – včetně těch bezlepkových, jako je kokosová, tapioková nebo mandlová mouka.
Kdy použít hladkou, polohrubou a hrubou mouku?
- Hladká mouka: nejpoužívanější druh mouky, je vhodná na pečení koláčů a závinů, na zuhušťování nebo na výrobu těstovin.
- Polohrubá mouka: je ideální do litých těst, na jíšku i do drobenky.
- Hrubá mouka: je mouka namletá na hrubé zrno, používá se například na přípravu knedlíků.
Zdravé druhy mouky: Které vyzkoušet?
Pšeničkou moukou to nekončí. Seznamte se s různými druhy mouky a jejich přednostmi. Mouky jsme pro vás rozdělili na mouky s lepkem a mouky bez lepku.
Bezlepkové mouky:
Mouky bez lepku mohou konzumovat i lidé s celiakií nebo intolerancí lepku, a stejně tak i ostatní lidé, kteří si chtějí zpestřit jídelníček. Pečení s bezlepkovými moukami obvykle vyžaduje více cviku. K nejoblíbenějším patří:
- Mandlová mouka: bohatá na bílkoviny, vlákninu, minerály a zdravé tuky, skvělá pro pečení bezlepkového cukroví a oblíbených makronek
- Kokosová mouka: nízký obsah sacharidů, vhodná pro nízkosacharidovou a keto dietu, skvělá na moučníky i palačinky
- Banánová mouka: obsahuje hodně draslíku a hořčíku, perfektní na pečení muffinů nebo banánového chleba
- Tapioková mouka: lehká a neutrální chuť, ideální pro přípravu sladkých i slaných těst, na koláče, pizzu, sušenky nebo přípravu pudinku
- Lněná mouka: bohatá na vlákninu, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, vhodná do chleba i na zahuštění polévek a omáček
- Pohanková mouka: vysoký obsah bílkovin a vlákniny, skvělá pro pečení chleba, do palačinek, cukroví a těstovin
- Čiroková mouka: lehká a jemná konzistence, vysoký obsah přirozených antioxidantů, vhodná pro pečení bezlepkových koláčů, sušenek a muffinů
- Kukuřičná mouka: lehká a jemná, perfektní pro pečení kukuřičného chleba, přípravu tortill i do kaší nebo těstovin
- Lupinová mouka: má příjemnou oříškovou chuť, obsahuje důležité aminokyseliny a antioxidanty, prodlužuje trvanlivost pečiva, vhodná i jako částečná náhrada žloutku
- Rýžová mouka: lehká a jemná konzistence, vhodná pro pečení bezlepkových sušenek a dortů, do kaší i na nepečené dezerty
- Ovesná mouka: bohatá na vlákninu, má nejvyšší obsah bílkovin, ideální mouka pro sportovce, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, skvělá pro pečení ovesných sušenek, tyčinek a chleba
Mouky s lepkem:
- Žitná mouka: tmavá, hutná mouka a výraznou chutí, vhodná při redukci hmotnosti, ideální pro pečení žitného chleba či knäckebrödu (švédský křupavý chléb)
- Špaldová mouka: vyrábí se z nešlechtěného druhu pšenice, bohatá na B vitamíny a minerály, skvělá pro pečení chleba nebo sušenek
- Celozrnná pšeničná mouka: vyšší obsah vlákniny a živin než bílá mouka, ideální pro pečení celozrnných bochníků a muffinů
- Semolinová mouka: mouka z tvrdozrnné pšenice vhodná na výrobu těstovin
Proč péct z bio mouky?
O kvalitě mouky rozhoduje i způsob pěstování plodiny. Bio mouka se vyrábí z obilí, které se pěstuje bez použití chemických pesticidů a hnojiv. Mezi přednosti bio mouky patří:
- Vyšší nutriční hodnota: Bio mouka často obsahuje více vitamínů, minerálů a antioxidantů než běžná mouka.
- Šetrnější k životnímu prostředí: Pěstování bio obilí přispívá k udržitelnějšímu zemědělství a lepší ochraně půdy a biodiverzity.
- Bez chemických látek: Bio mouka neobsahuje zbytky pesticidů nebo umělé konzervační látky, je tedy prospěšnější pro naše zdraví.
Vyměňte bílou mouku za její zdravější varianty, jako je celozrnná nebo špaldová mouka, anebo objevte chutné mouky bez lepku, jako jsou mandlová či kokosová mouka. Pusťte se do experimentů se zdravými moukami a užijte si radost z pečení!