Voňavý, hnědý prášek se specifickou hořkou chutí, který známe pod názvem kakao, je prášek vyrobený ze semen kakaovníku (stromu Theobroma cacao). Ve své přirozené formě má bohatou, silnou chuť a je jednou z komponent hlavně pro výrobu čokolády – ale nejen tu.
Nejprve se sbírají plody kakaovníku – velké, červené nebo žluté plody, které uvnitř obsahují semena – tmavě hnědé boby (kakaové boby, někdy nesprávně nazývané také čokoládové boby), jen v tomto stadiu ještě obalené tenkou bílou a sladkou slupkou. Po sklizni se tato slupka odstraní a tmavě hnědé boby z vnitřku se fermentují a suší. Už zde vzniká první produkt, který si můžete koupit: kakaové boby nepražené.
K dostání jsou buďto celé kakaové boby, nebo drcené kakaové boby, tzv. kakaové nibsy. Nevíte, co s nimi? Kakaové boby i nibsy můžete použít na stejný způsob jako oříšky – do dezertů, na kaše, do pečení.
Některé kakaové boby však pokračují dále do procesu. Melou se a zahřívají, až vznikne kakaová hmota – neboli 100% hořká čokoláda. Lisováním kakaové hmoty se získává kakaové máslo (čistý rostlinný tuk) a kakaový prášek (čisté kakao). Kakaové máslo a kakao jsou produkty, které můžete využít i samostatně, nicméně přidávají se také do procesu zpracování čokolády a čokoládových výrobků v dalších fázích.
Jak můžete doma kouzlit s balíčkem kakaa, který si koupíte?
Kakaové boby jako takové obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, a ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Obsahují flavonoidy, antioxidanty, minerální látky, vlákninu i vitamíny.
Běžně se můžete setkat s různými přídavnými jmény, která se ke kakau vážou. Pojďme si je vysvětlit:
Zahlédli jste někde karobový prášek a divíte se, že jej tady neuvádíme? To proto, že karob je úplně jiná rostlina než kakaovník. Karobový prášek se často označuje jako alternativa kakaa. Chutná jinak, ale také má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Zkuste mu taky dát šanci.
Jemné, voňavé a tuhé kakaové máslo je další významnou složkou kakaa. Má nízký bod tání a kromě toho, že se jedná o nedílnou součást čokolády, jím můžete nahradit tuky ve vaření – třeba máslo nebo kokosový olej. Kakaové máslo se v kosmetice také používá do různých krémů, balzámů a pleťových výrobků, protože má hydratační a vyhlazující účinky na pokožku.
Vyzkoušejte kakaové boby pražené do vaší ranní kaše, raw kakao do vašeho dalšího tiramisu a kakaové máslo do příštího pečení. Uvidíte, jak málo stačí pro velkou, voňavou a chutnou změnu.