Přejít na hlavní obsah

Vilín v kosmetice

Rozlučte se s rozšířenými póry a rozjasněte svou pleť! Vilín virginský je severoamerický opadavý keř s pestrobarevnými květy, který svým vzhledem připomíná lísku – v angličtině jej známe pod názvem “witch hazel”, tedy čarodějnická líska. Z některých jeho částí se vyrábí účinný rostlinný extrakt, který má výjimečné účinky na pleť.

Vlastnosti vilínu

Vilín obsahuje řadu antioxidantů, flavonoidů, taninů a prokyanidinů, působí protizánětlivě a zklidňuje. Používá se proto nejen v kosmetických přípravcích, ale také v krémech a přípravcích proti křečovým žilám, na podporu hojení a dezinfekci kůže.

 

Účinky vilínu virginského na pleť

  • Působí adstringentně, tedy stahuje póry.
  • Čistí, tonizuje, zklidňuje a rozjasňuje pleť.
  • Podporuje kožní mikrocirkulaci.
  • Podporuje hydrataci pleti tím, že v ní uzamkne vlhkost.
  • Omezuje tvorbu mazu a působí proti vzniku akné.
  • Může napomoci zlepšení stavu ekzému, dermatitid a dalších zánětlivých projevů.

Kosmetika s vilínem

Vilínová voda či vilínový hydrolát se v kosmetice používá jako tonikum (witch hazel toner), a to nejčastěji pro mastnou a problematickou pleť. Díky obsaženým látkám dokáže zklidnit podrážděnou a zarudlou pokožku, podpoří její hydrataci, stáhne póry a odstraní přebytečný maz.

Hned na druhém místě najdete vilín v mycích pěnách, gelech a dalších přípravcích proti akné či celkově na péči o pokožku.

Při výběru pleťové kosmetiky s vilínem si dávejte pozor na to, aby obsah alkoholu byl minimální, nejlépe žádný. Často se totiž při extrakci prospěšných látek z vilínu používá alkohol, který pleť vysušuje a z dlouhodobého hlediska jí rozhodně neprospívá.

Vyzkoušejte i vy vilínové tonikum či mycí gel na obličej a užijte svěží a zklidněnou pleť. A pokud řešíte akné, póry nebo mastnou pleť, seznamte se i dalšími účinnými složkami kosmetiky, jako jsou AHA kyseliny, kyselina salicylová nebo konopí.

celý text skrýt text