Složení kosmetikySložení kosmetiky

AHA kyseliny

AHA kyseliny (alfa-hydroxylové kyseliny) nazývané také ovocné kyseliny jsou organické látky běžně se vyskytující v ovoci, zelenině a mléce, které pro jejich omlazovací vlastnosti využívala už samotná Kleopatra. Hlavní schopností AHA kyselin je dokonalé odstranění odumřelých buněk z pokožky a urychlení tvorby nových, což vede nejen k vymizení pigmentace a redukci akné, ale také ke stažení pórů nebo vyhlazení vrásek.

Vlastnosti AHA kyselin

Po aplikaci napomáhá AHA kyselina rychlému obnovení svrchní vrstvy kůže a upravení její struktury. Funguje tedy jako chemický peeling, který zanechá pleť rozzářenou, omlazenou a dokonale hladkou. Navíc má čisticí a antioxidační vlastnosti, které pomáhají zbavit pleť mastnoty a nepříjemného akné.

 

Účinky AHA kyselin na pleť

  • Obsahují chlorhexidin, který zbavuje pleť přebytečného mazu nahromaděného v pórech. Zároveň reguluje jeho vylučování.
  • Upravují povrch pleti a snižují tloušťku zrohovatělé vrstvy, čímž pomáhají vstřebávat výživné látky do pokožky.
  • Vážou velké množství vody k buňkám a dokonale hydratují pleť.
  • Sjednocují tón pleti a bojují proti pigmentaci.
  • Podporují tvorbu kolagenu a elastinu, tím zvyšují pružnost pokožky a zpomalují tvorbu vrásek.

Nejčastěji používané AHA kyseliny v kosmetice

V moderní kosmetice se využívá převážně synteticky upravených organických AHA kyselin, které se liší svými blahodárnými účinky a každá z nich tak prospívá jinému typu pleti. Kromě mastné a zralé pokožky jsou také vhodné na suchou a citlivou pleť.

  • Kyselina citronová se používá hlavně k rozjasnění unavené pleti, kterou zároveň chrání před škodlivými volnými radikály.
  • Kyselina glykolová má silné omlazující schopnosti a využívá se v dermatologii jako chemický peeling. V nižších koncentracích ji nalezneme také v anti-age přípravcích pro domácí použití.
  • Kyselina mandlová je oblíbenou látkou při léčbě dospělého akné. Navíc je účinným pomocníkem v boji proti nadměrné pigmentaci.
  • Kyselina salicylová se používá hlavně v péči o problematickou pleť s akné. Čistí, redukuje kožní maz a urychluje regeneraci pokožky.
  • Kyselina mléčná je šetrná i k velmi citlivé pleti, je oblíbenou složkou pleťových krémů, šamponů i ústních vod.
  • Kyselina jablečná je hojně využívána pro své hydratační vlastnosti, a to nejen v pleťové, ale také ve vlasové kosmetice.

Kosmetika s AHA kyselinami

AHA kyseliny v kosmetice najdete nejčastěji v přípravcích pro exfoliaci, rozjasnění a čištění pleti. Vyberte si pleťový peeling s AHA kyselinami a zbavte se odumřelých kožních buněk. Vsaďte na sérum s AHA kyselinami a rozjasněte svou mdlou a unavenou pleť. Používejte tonikum s AHA kyselinami a dejte sbohem mastné pleti.

Na notino.cz najdete nejprodávanější kosmetiku s obsahem AHA kyselin. Vyberte si z široké nabídky pleťových sér a krémů s AHA kyselinami či AHA peelingů ještě dnes a dopřejte pleti intenzivní kúru, jejíž účinky jsou téměř okamžité. Navraťte pokožce mladistvý vzhled a jiskru!

Poznejte i další oblíbené složky kosmetiky! Co třeba kyselina hyaluronová?

celý text skrýt text

Nejprodávanější