Tence nakrájené plátky masa, bez příchuti, uzené, marinované, kořeněné… a hlavně dehydrované (zbavené vody). Ptáte se, k čemu byste takovou „věc“ měli vůbec chtít? K chutnému a rychlému doplnění pořádné porce bílkovin na dlouhých túrách i během náročného dne bez chvilky klidu na pořádný oběd.
Jaké jsou druhy sušeného masa?
Existují dva základný typy sušeného masa:
- Jerky se krájí na velmi tenké plátky a připravuje se na mřížce při nízké teplotě, aby se maso pomalu dehydratovalo a uvařilo.
- Biltong se konzervuje a marinuje po dobu 24 hodin, poté se zavěsí na háky a až 1 týden suší na vzduchu. Poté se krájí na silnější kousky.
Základní druhy sušeného masa jerky
- sušené hovězí maso jerky
- sušené vepřové maso jerky
- sušené kuřecí maso jerky
- sušené krůtí maso jerky
V poslední době však výrobci přinášejí na trh nové a zajímavé varianty, není proto výjimkou, že najdete i sušeného lososa, tuňáka, kapra či jelena. A k dostání jsou také vegan jerky – alternativa masa vyrobená obvykle ze sójové bílkoviny.
Pokud nevíte, který druhy by vám mohl chutnat nejvíce, pořiďte si jerky dárkové balení. Samozřejmě – mimo tento degustační účel je to i skvělý dárek pro někoho, kdo holduje turistice.
Výhody sušeného masa
- vysoký obsah bílkovin
- bez lepku
- nízký obsah sacharidů a tuků
- skladné
- dlouhá doba skladování
- velké množství příchutí a druhů
- vhodné na cesty
Pokud si s sebou zabalíte sušené maso na nějakou náročnou túru, určitě oceníte i fakt, že obsahují vyšší podíl soli. V takovém případě dokáže sůl pomoci zabránit křečím i dehydrataci organismu. V ostatních případech se však vysoký příjem soli nedoporučuje. Proto pokud chcete sušená masa konzumovat pravidelně, dívejte se po variantách s nižším obsahem soli anebo po jiných alternativách zdravého mlsání.
Jak skladovat sušené maso
Jerky ideálně skladujte na suchém místě, při stálé pokojové teplotě a ve tmě. Dehydratace a solení jsou dva způsoby, jak prodloužit trvanlivost potravin. Sušené maso jerky je dehydrované, solené a navíc libové (tuk může způsobovat žluknutí). Proto má většinou dlouhou dobu trvanlivosti.
Kdy se může nejvíce hodit
Jak jsme již zmiňovali, sušené maso se vám bude hodit na túrách, cyklotúrách a při dalších outdoorových aktivitách + na dlouhé, náročné dny.
Tip: Sušené maso nemusíte jíst pouze v dehydrovaném stavu. Uvařte jej znova ve vodě. Tím maso získá část vody zpět a pochutnáte si na něm (téměř) jako na upraveném čerstvém mase od řezníka!
Vyberte si ještě dnes to nejlepší sušené maso! Kuřecí, vepřové, krůtí, tuňákové a hovězí jerky i dárkové balení sušeného masa v té nejvyšší kvalitě najdete na Notinu.