Bílý čaj je ze všech druhů čajů tím nejjemnějším. Stejně jako ostatní pravé čaje se vyrábí z lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis). V jeho případě se sbírají ty nejmladší lístky, nebo dokonce ještě neotevřené pupeny. Ty většinou pokrývají jemné bílé chloupky – právě odtud plyne název „bílý čaj“.
Pravý bílý čaj se jen minimálně zpracovává – lístky se pouze jemně suší, tradičně na slunci. Na rozdíl od ostatních druhů čaje neprobíhá žádná fermentace ani oxidace. Původní a také nejznámější je čínský bílý čaj, dnes jsou ale velkými producenty také Srí Lanka, Nepál, Indie nebo Thajsko.
Po správném vylouhování má bílý čaj světle žlutou až zlatavou barvu. Vyniká jemnou a delikátní chutí s různými tóny – květinovými, bylinkovými, ovocnými a kořenitými.
Bílý čaj je oblíbený nejen kvůli skvělé chuti, ale i mnoha blahodárným účinkům.
Hlavní předností bílého čaje je ale jeho vysoký obsah účinných antioxidantů – jmenovitě polyfenoly, flavonoidy, taniny a katechiny. Antioxidanty pomáhají našemu tělu chránit buňky před oxidativním stresem, což podporuje dobrou kondici celého organismu.
Přestože neobsahuje téměř žádný tein, má v sobě stále nezanedbatelné množství kofeinu. I když je to asi čtvrtina množství, jaké obsahuje čaj černý. Díky tomu má mírný a příjemný povzbudivý účinek.
V naší nabídce najdete:
Skvělé chuti a barvy dosáhnete, když 1 sáček (2–5 gramů) bílého čaje zalijete čtvrt litrem vody o teplotě 70–80 °C. Podle toho, v jaké intenzitě ho chcete, louhujete 3–7 minut. Ze stejné dávky můžete připravit i druhý výluh. Bílý čaj chutná výborně teplý i studený.
Nic se nesmí přehánět a ani bílý čaj byste neměli pít po litrech – obsažený kofein by vám totiž mohl zkomplikovat usínání. Ovšem v přiměřených dávkách (1–4 šálky denně) bílý čaj zdraví nijak negativně neovlivní a můžete si ho klidně dopřávat každý den. Kvůli obsahu kofeinu ale není nejvhodnější volbou v těhotenství.
Objevte kouzlo prvotřídního bílého čaje! Sáčkový i sypaný bílý čaj nakoupíte z pohodlí domova na Notinu.