


Alergeny | podzemnice olejná |
Alergeny – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergenů |
Specifika a omezení | bez lepku |
Typ úpravy | natural |
Velikost balení | Střední balení |
Druh ořechu | arašídy |
Arašídy jsou plody podzemnice olejné, která patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Tato jednoletá rostlina dorůstá do výšky 30 – 50 cm a její žluté květy se velmi podobají květům hrachu. Po jejich odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají semeník do půdy, kde se vyvine lusk, který obsahuje 1– 4 semena. Syrové buráky mají chuť velmi podobnou hrášku.
Pražené arašídy se využívají v kuchyních celého světa, prim ale hraje hlavně čínská a asijská kuchyně. U nás je konzumujeme většinou přímo k pivu a vínu, ale například v USA z nich vyrábějí pro ně nepostradatelné burákové máslo.
Arašídy patří k největším alergenům, takže je při první konzumaci potřebná opatrnost. Pokud nebudete mít žádné problémy, tak vězte, že 100 g arašídů obsahuje 120 % referenční hodnoty příjmu kyseliny listové, 75 % referenční hodnoty příjmu niacinu, více jak 50 % referenční hodnoty příjmu fosforu a 30 % referenční hodnoty příjmu draslíku.