


Alergeny | neobsahuje alergeny |
Alergeny – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergenů |
Kakaové máslo je připraveno z nepražených kakaových bobů. Jejich rozemletím vznikne kakaová hmota, ze které je lisováním získáno kakaové máslo. Je to velice hodnotný tuk uznávaný pro svou chuť, aromatické a nutriční vlastnosti. Kakaové máslo je skvělé při vaření i smažení, kdy jídlu dodá krásné kakaové aroma. Je vhodné i pro použití na pleť, kterou vyživuje a zároveň zpevňuje. Můžete si z něj vyrobit vlastní krém a kosmetiku.
Pro indiány je kakao důležitým zdrojem živin a energie. Na každou výpravu si proto s sebou berou zásobu kakaových bobů. 3 až 5 kousků je podle nich nutričně plnohodnotná svačina.
Někteří indiáni jedí 3 boby ráno pro nastartování organismu a svěží začátek nového dne, 3 boby kolem poledne pro doplnění energie k práci a pro překonání překážek, které daný den přináší, a 3 boby večer pro dobrý spánek a spojení se sny, ve kterých přichází inspirace a rady od předků.
Původní národy Amazonie tradičně používají kakao také při posvátných rituálech. Receptura speciálního nápoje xocolatl prý pochází od Aztéků a ti ji pravděpodobně získali od Toltéků. Tvoří ji nadrcené kakaové boby, kakaový prášek a směs koření a bylinek (např. vanilka a chilli). Chuť nápoje je hutná a intenzivní, s kakaem, které si běžně děláte doma, nemá téměř nic společného. Během rituálu ho popíjejí indiáni v poměrně velkém množství a ještě jej zajídají kakaovými boby. Kakaové ceremonie jsou stále populárnější i v západní společnosti.
Kakao dodává energii při fyzické a psychické námaze, podporuje prokrvení mozku, koncentraci a krátkodobou paměť, pomáhá při nespavosti, má antidepresivní účinky, blahodárně působí na kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak, podporuje funkci imunitního systému a umí ještě spoustu dalších věcí.
Vlastnosti:
- obsahuje hořčík, železo, draslík, měď, zinek a mangan
- nasycený tuk kyseliny stearové
- vitamíny B, C a E
- theobromin
- dopamin a serotonin - příznivě působí na psychickou pohodu
- antioxidanty - chrání buňky před poškozením, kakao má třikrát více antioxidantů než zelený čaj a dokonce více než borůvky nebo oblíbené acai
- kofein - v menším množství než káva
- flavonoidy