Asijská polévka s kokosovým mlékem, batáty a mrkví je snadná, bleskově hotová a perfektně se hodí do pošmourných dní. Jednou ochutnáte, a už ji budete vařit pořád!
Suroviny na 4 porce:
- 1 červená cibule, nasekaná
- 2 prolisované stroužky česneku
- na palec velký kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na menší kostky
- 6 středních mrkví, nakrájených na menší kolečka
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžíce červené nebo žluté kari pasty
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce oleje
- šťáva z limety, sůl a pepř podle chuti
- na ozdobu: kokosové chipsy, nasekané arašídy, chilli vločky, koriandr nebo klíčky
Co se vám může hodit na asijskou polévku
Postup:
- Na rozpálené hluboké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Na něm začněte opékat cibuli. Po chvíli přidejte i prolisovaný česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor.
- Přidejte batáty a mrkev.
- Do pánve vlijte i kokosové mléko a vývar nebo vodu. Doporučujeme použít vývar, polévka bude mít výraznější chuť. Přidejte arašídové máslo, kari pastu, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Pod pokličkou nechte pobublávat přibližně dvacet minut, dokud nebudou batáty a mrkev měkké.
- Poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladké krémové konzistence. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
- Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limety. Ozdobte a můžete podávat.
Náš tip: V dobře uzavřené dóze s víkem polévka v lednici vydrží 3–5 dní. Můžete ji i zamrazit.
Zkusíte tenhle rychlý recept na asijskou polévku? Kombinace chutí je jedinečná! Tak dobrou chuť.