Přejít na hlavní obsah

Tip na rychlou večeři: Asijská polévka s kokosovým mlékem, batáty a mrkví

18. 2. 2023

Tereza Havlínová

Čtení na 2 minuty

Zimu si bez polévek dokážeme představit jen těžko. Prohřejí a rychle zasytí. Tato polévka je příjemně nasládlá díky batátům a mrkvi a jemná díky exotickému kokosovému mléku.

Asijská polévka s kokosovým mlékem, batáty a mrkví je snadná, bleskově hotová a perfektně se hodí do pošmourných dní. Jednou ochutnáte, a už ji budete vařit pořád! 

Suroviny na 4 porce: 

  • 1 červená cibule, nasekaná 
  • 2 prolisované stroužky česneku 
  • na palec velký kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru 
  • 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na menší kostky 
  • 6 středních mrkví, nakrájených na menší kolečka 
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka 
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody 
  • 1 lžíce červené nebo žluté kari pasty 
  • 2 lžíce arašídového másla 
  • 1 lžíce oleje 
  • šťáva z limety, sůl a pepř podle chuti
  • na ozdobu: kokosové chipsy, nasekané arašídy, chilli vločky, koriandr nebo klíčky 

Co se vám může hodit na asijskou polévku

Postup: 

  • Na rozpálené hluboké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Na něm začněte opékat cibuli. Po chvíli přidejte i prolisovaný česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor. 
  • Přidejte batáty a mrkev. 
  • Do pánve vlijte i kokosové mléko a vývar nebo vodu. Doporučujeme použít vývar, polévka bude mít výraznější chuť. Přidejte arašídové máslo, kari pastu, zamíchejte a přiveďte k varu.
  • Pod pokličkou nechte pobublávat přibližně dvacet minut, dokud nebudou batáty a mrkev měkké. 
  • Poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladké krémové konzistence. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
  • Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limety. Ozdobte a můžete podávat. 

Náš tip: V dobře uzavřené dóze s víkem polévka v lednici vydrží 3–5 dní. Můžete ji i zamrazit. 

Zkusíte tenhle rychlý recept na asijskou polévku? Kombinace chutí je jedinečná! Tak dobrou chuť.