Přejít na hlavní obsah

Ghí máslo – elixír mládí a energie

3. 9. 2021

Barbara J.

Čtení na 3 minuty

Jestliže chcete udělat něco pro své zdraví, zařaďte do jídelníčku máslo ghí. Má vysokou výživovou hodnotu, urychluje metabolismus a dodává energii.

Co je máslo ghí?

V ájurvédě je ghí považováno za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky.  Jde o přepuštěné neboli pročištěné máslo. Přestože se ale z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti. Na rozdíl od něj totiž neobsahuje syrovátku, vodu ani laktózu. Naopak v něm najdete spousty vitaminů, jako je A a E, niacin a minerály jako sodík, draslík, železo, hořčík, vápník a fosfor, které jsou důležité pro zdravé fungování organismu. Jeho výhodou je, že se výborně vstřebává a pozitivně ovlivňuje střevní prostředí. Perfektně tak metabolizuje a rychle se v těle mění na energii. 

Ghí v kuchyni

Nevím jak vy, ale já už se bez něj dnes vůbec neobejdu. Před nedávnem jsem si dokonce pořídila i chilli variantu. Ghí využívám nejčastěji na smažení. Už jste na něm zkoušely steak? Že ne? Doporučuji! Stejně skvělá jsou na něm i vajíčka (míchaná i volské oko), oblíbila jsem si ho k restování zeleniny, jako základ do polévek, omáček, na zásmažku nebo zjemní pokrmů. Jestli ráda pečete, nebojte se ho použít do koláčů a buchet, stejně jako k pečení chleba, na který si ho ostatně můžete klidně namazat. 

Můj tip: Vynikající jsou na něm palačinky. Mají extra jemnou a lehce oříškovou chuť a doslova se rozplývají na jazyku!

Ghí jako zdroj energie

Věděli jste, že ghí je skvělým zdrojem energie nejen v běžném životě, ale i při cvičení či zvýšené fyzické aktivitě? Díky tomu, že rychle metabolizuje,  se v těle mění na energii a vy tak podáte lepší výkon, navíc s lehkostí. A to není vše. Ghíčko také snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, což bude zajímat především ženy, a podporuje růst svalové hmoty, což ocení zase muži. Proto na něj ostatně přísahají všichni sportovci. Jestli tedy rádi cvičíte, rozhodně zařaďte přepuštěné máslo do svého jídelníčku. 

Můj tip: Když víte, že si z ghí nestihnete připravit žádný pokrm, přimíchejte ho ráno trochu třeba do snídaňové kaše nebo si ho dejte jen tak na lžičku.

Produkty

Jak skladovat ghí?

Přepuštěné máslo skladujte na suchém a tmavším místě. Spotřebujte ho vždy do data uvedeného na obalu (vydrží až osm měsíců), ale na rozdíl od másla ho nemusíte uchovávat v lednici. Při pokojové teplotě má prý údajně dokonce větší účinky a delším skladováním zraje, což jeho účinky také zvyšuje. 

Můj tip: Protože se ghí v ájurvédě využívá jako základ mastí nebo nosič bylin, používám ho pro jeho zklidňující účinky i na podrážděnou kůži či drobné popáleniny. 

Jestliže vám doteď ghí chybělo v jídelníčku, rychle to napravte. Tento elixír mládí, zdroj energie a chutný a zdravý pokrm si zamilujete nejen vy, ale celá vaše rodina. Přepuštěné máslo by nemělo zkrátka chybět v žádné domácnosti!