Dochucovadla: Dochuťte si jídla chutně i zdravě
Když si vybíráte dochucovadlo, chcete si – logicky– jídlo dochutit. Tedy udělat z něj lahodnější jídlo, než bylo předtím. Proto by vám dochucovadlo mělo hlavně chutnat. Většina známých a běžně dostupných dochucovadel (majonézy, kečupy, zálivky apod.) ale často obsahuje v malém množství vysoké množství energie, cukru apod., a tudíž je velmi jednoduché se dostat do energetického nadbytku. To pak vede k nechtěnému přibírání. Nemluvě o tom, že nadmíra cukru (např. z kečupu) nebo nasycených tuků (např. z majonézy) neprospívá zdraví.
Proto je určitě vhodné se jednou za čas podívat po nejrůznějších alternativách, které jsou stejně chutné (nebo dokonce chutnější!), a přitom pro vaše zdraví či postavu představují mnohem menší hrozbu.
Jaká zdravá dochucovadla existují?
- jablečný ocet – vyrábí se fermentací čerstvě vymačkané jablečné šťávy a je bohatý na vitamín C, E a B6, vlákninu pektin, beta-karoten, minerály a antioxidanty; využijete jej při dochucování salátů i omáček nebo smíchaný s vodou jako nápoj pro povzbuzení a pročištění organismu
- lahůdkové droždí – přirozeně bezlepkové dochucovadlo ve formě vloček, které milují (nejen) vegani a vegetariáni po celém světě; obsahuje spektrum vitamínů skupiny B, zinek, selen či betaglukany a chuťově připomínají parmazán
- sušená rajčata – nakrájenými sušenými rajčaty výborně dochutíte saláty i těstovinové pokrmy
- nízkokalorické kapičky, topping a dresing – pokud jste v dietě nebo si z jiných zdravotních důvodů hlídáte příjem cukru a/nebo tuku, můžete sáhnout po nejrůznějších dochucovadlech se sladidly; dodáte tak jídlu chuť, ale bez kalorií
- kvalitní rostlinné oleje – příjem zdravých tuků (tedy nenasycených mastných kyselin) je výborné čerpat kromě oříšků a semínek z kvalitních olejů (dýňový, konopný, z vlašských ořechů a podobně); kromě skvělého nutričního profilu dokáží dodat salátu opravdu příjemnou chuť
- superpotraviny – nejrůznější superpotraviny jako baobab či karob dokážou výborně dochutit slané i sladké pokrmy společně s dodávkou hromady mikroživin a antioxidantů
- semínka na klíčení (rukola, ředkvičky, řeřicha) – naklíčené potraviny jsou lehce stravitelné, plné vitamínů, minerálů i aktivních enzymů a výborně zpestří pomazánky, saláty a další studená jídla
Na trhu jistě najdete i plno dalších dochucovadel, ale těmito zkuste začít. Uvidíte, že vám majonéza za chvíli chybět nebude.