Vypadá to jako čokoládová pomazánka, chutná to jako čokoládová pomazánka, ale není to čokoládová pomazánka – co je to? Jedině proteinové máslo! Teda jeden z mnoha druhů. Často je to sladká pomazánka na bázi ořechů a dalších ingrediencí, která je bohatá na bílkoviny. A to buďto přirozeně, anebo díky přidanému proteinu. Taková proteinová pomazánka je sladká, a přesto vhodná do zdravého jídelníčku. Potřebujete ji ve svém jídelníčku také? Pojďte to zjistit.
Ořechy jsou sice samy o sobě bohaté na bílkoviny, ale moderní proteinové pomazánky (často nepřesně označované také jako proteinová másla) ještě obsahují zdroj bílkovin navíc. Nejčastěji se jedná o syrovátkový protein nebo mléčný protein, existují však také rostlinné varianty s veganským proteinem. Tím můžete čerpat benefity nejen z nenasycených mastných kyselin z ořechů, ale také z bílkovin, kterých má naše populace v jídelníčku obecně málo. A proč jsou bílkoviny důležité? Pomůžou například s delší sytostí, regenerací svalstva i podporou budování a udržení svalové hmoty.
Proteinovou pomazánku si můžete namazat na pečivo, lívance nebo do palačinek nebo jako ořechové krémy (jen tak na lžičku na chuť, do kaší, do smoothies, s ovocem). Můžou pomoct mezi hlavními jídly zahnat chutě na sladké trochu kvalitněji než jen nějakou čokoládovou tyčinkou.
Co se týče množství, je důležité konzumovat je s mírou. I když jsou sladké proteinové pomazánky výživné a zdravé, stále obsahují bohatou porci kalorií a tuků, takže není vhodné sníst půlku balení na posezení.
Některé proteinové pomazánky mohou obsahovat sladidlo ze skupiny cukerných alkoholů (maltitol, erythritol, xylitol). Jsou nízkokalorické, ale v těle se vstřebávají jinak než jakékoliv jiné sacharidy či cukry a jejich přílišná konzumace může vést k nadýmání či jiným trávicím potížím. I z toho důvodu nepřekračujte doporučené denní dávkování pomazánky, které se pohybuje okolo 30 g.
Díky takovým arašídovým máslům s proteinem můžete s radostí zařazovat vaše oblíbené pochoutky a nebát se o své zdraví nebo o štíhlou linii. Dopřejte si je třeba k proteinovým palačinkám a lívancům nebo do ranní kaše.