V době, kdy potravinářský průmysl nachází řešení na cokoli, se stále více lidí obrací k přirozeným produktům bez aditiv – včetně produktů bez umělých sladidel. Ta velmi často najdete i v proteinových nápojích, proteinových tyčinkách a dalších produktech sportovní výživy. Koluje však okolo nich mnoho mýtů a otazníků. Pojďme se podívat, jaké výhody má protein bez umělých sladidel, vysvětlit si, co umělá sladidla jsou i jestli je namístě se jich bát.
Umělá sladidla jsou chemické látky, které se používají k oslazení potravin a nápojů bez cukru a kalorií. Jsou mnohem sladší než běžný stolní cukr (sacharóza), což znamená, že k dosažení požadované sladkosti výrobce použije jen velmi malé množství. Díky tomu si můžete užít sladkou potravinu či nápoj bez toho, abyste do těla přijali cukr.
Běžně používaná umělá sladidla v proteinových produktech:
Přestože se lidé umělých sladidel bojí, není to nutné. Jsou pod drobnohledem různých zdravotních úřadů a agentur po celém světě, jako je například Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo Americká agentura pro potraviny a léčiva (FDA), a jsou považována za bezpečná pro běžnou konzumaci v předepsaných množstvích.
Pokud to s příjmem umělých sladidel přeženete, můžete očekávat:
Klíčem pro bezpečnou konzumaci je tedy příjem sladidel v rozumném množství.
Hlavními důvody, proč se lidé rozhodují pro rostlinný či syrovátkový protein bez sladidel, jsou zdravotní benefity, chuťové preference a kvalita produktu.
Pokud chcete protein bez cukru a sladidel, máte vesměs dvě možnosti: pořídit si neslazený protein nebo se poohlédnout po proteinu slazeném přírodními sladidly, jako je např. stévie.
Ať už hledáte rostlinný, či whey protein bez sladidel, ten nejlepší protein bez sladidel vyberete snadno na Notino.cz! Nebo objevte plno dalších šikovných produktů z oblasti zdravé výživy a fitness vybavení.