Chcete se ve stravě vyhnout cukru i dalším sacharidům? Low carb protein (neboli protein s nízkým obsahem sacharidů) dodá do těla kvalitní bílkoviny, podpoří růst svalové hmoty, regeneraci organismu po cvičení a pomůže vám cítit se sytě. Přitom nepřijmete zbytečné množství cukru – jeho formulace se zaměřuje jak na esenciální aminokyseliny, tak i neesenciální aminokyseliny v optimálním množství.
Ptáte se, jestli nezní protein bez cukru a sladidel příliš dobře, aby to byla pravda? Čtěte dál a zjistíte to.
Technicky vzato, proteinový nápoj bez sacharidů (či proteinový nápoj bez cukru) lze udělat jen velmi těžko. A to proto, že ať už je původní surovina pro výrobu proteinu mléko, sója, nebo třeba hrách, obsahuje přirozeně se vyskytující sacharidy.
Při výrobě proteinového prášku se výrobce běžně snaží bílkovinu do jisté míry očistit. To má za výsledek vyšší obsah proteinu s nižším obsahem sacharidů. Čím více je však bílkovina očištěná, tím vyšší jsou náklady za produkt a tím méně příjemná může být jeho chuť.
I proto se proteiny na základě stupně očištění řadí do různých kategorií.
Namátkou jsme vybrali jednoho zástupce z každé kategorie proteinů. Porovnali jsme jejich obsah bílkovin, sacharidů i cukru a zároveň jsme upřesnili původ sacharidů.
Syrovátkový koncentrát | Syrovátkový izolát | Hovězí hydrolyzát | Vegan izolát | |
Obsah bílkovin / 100 g | 72,5 g | 85 g | 86,7 g | 72 g |
Obsah sacharidů / 100 g | 9,7 g | 2,6 g | 0,5 g | 5,8 g |
Obsah cukru / 100 g | 8,3 g | 2,5 g | 0,5 g | 3,8 g |
Odkud pochází zmíněné sacharidy? | syrovátka, mléko | syrovátka, mléko | zbytkové sacharidy z použitých ingrediencí | hrách, rýže |
Dobrá zpráva je, že většina proteinových přípravků, které dnes na trhu najdete, jsou proteiny bez přidaného cukru. Sladké jsou pak díky některému ze sladidel (nejčastěji stévie, sukralóza nebo jejich kombinace), případně z původních ingrediencí (mléko, syrovátka, rýže apod.).
Ať už hledáte rostlinný, či whey protein bez cukru a sladidel, budete to mít těžké. Snad všechny aktuálně dostupné proteinové prášky obsahují některá sladidla, ať už přírodního původu (stévie), nebo syntetického původu (sukralóza). Sladidel se však nemusíte bát. Všechna schvaluje EFSA, Evropský úřad pro bezpečnost potravin, jako zcela bezpečná pro použití v potravinách.
Tip: Protein s přidaným cukrem nazýváme spíše gainer a používá se k nabírání svalové hmoty u lidí, kteří chtějí přibrat, ale nedaří se jim to.
Vyberte si ten nejlepší protein bez cukru navíc pro vaše cíle! Na e-shopu Notino najdete také plno dalších produktů ze sortimentu zdravé výživy – trvalá změna životního stylu k lepšímu je s tou správnou stravou vždy jednodušší.