


Cesta podání | k vnitřnímu užití |
Režim výdeje | doplněk stravy |
Kombucha slouží jako násada pro výrobu kvašeného nápoje. Má velký a kvalitní fungus pro rychlé rozmnožení. Jedná se o symbiózu kvasnic a laktobacilů významně podporující lidský organismus. Užívá kombuchy má letitou historii. Vědecky se však začala blíže zkoumat v roce 1852. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem. Je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celulózový fungus – mateční houbu, od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí. Kombuchu mohou užívat děti od tří let.
Způsob užití/dávkování:
- Doporučuje se pít jednu skleničku ráno na lačno a dvě během dne před jídlem.
- Zpočátku může pití kombuchy vyvolávat nelibé pocity v oblasti žaludku. Tento stav je dočasný a zmírníme ho podáváním kombuchy po jídle.
- Co potřebujeme: čaj černý nebo zelený – množství 2–8 g na 1 litr, nejlépe Darjeeling Himalaya nebo Ceylon, cukr řepný nebo třtinový – množství 80 g na 1 litr, nádobu na kvašení kombuchy – nejlépe skleněnou, kombuchovou násadu.
- Při výrobě kombuchy je třeba dbát na hygienu a používat čisté nádobí, řádně omyté vodou, bez zbytků saponátů.
Postup:
- Uvařte množství čaje, které chcete kvasit, rozmíchejte v něm cukr a nechte ho vychladnout na teplotu kolem 30 °C. Na výrobu čaje použijte převařenou vodu.
- Po vychladnutí vlijte celý obsah násady do kvasné nádoby. Fungus z násady většinou klesne ke dnu.
- Zakryjte prodyšným textilním ubrouskem, umístěte na stinném místě s teplotou přibližně 21–24 °C a nechte kvasit dle vaší chuti cca 7–20 dnů. Během této doby ochutnávejte brčkem, zda nápoj dosáhl požadované chuti. V období zrání nápoje se na povrchu začíná formovat nová dceřiná kombucha. Nejprve se začne vytvářet slabý bělavý povlak. V této fázi může kombucha vyvolat mylný dojem, že se na povrchu tvoří plíseň. Časem se dceřiná kombucha rozroste a vytvoří zátku po celém povrchu připravovaného nápoje.
- Po dokvašení dle vašich představ vyjměte fungus, který se rozrostl, uložte jej do nádoby a zalijte trochou hotové kombuchy pro další použití. Mladé fungusy se většinou drží na povrchu připravovaného nápoje, zralejší fungusy se mohou držet u dna, což není na závadu.
- Kombuchu přelijte přes cedník do lahví a můžete ji pít. Hotový kombuchový nápoj, pokud jej nespotřebujete, skladujte v lednici, zpomalíte tím proces zrání a změnu chuti.
Salvia ParadiseKombucha násada čajová houba doplněk stravy kombucha násada
Doprava zdarma
253Kč
Výhodněji o 24%Maximální cena, za kterou se produkt nabízel v posledních dvou letech. Více informací
300 ml
190Kč
Skladem | 63,33Kč / 100 ml, vč. DPH | Kód: DML00364
1
Večerní doručení Brno
Již dnes
Osobní odběr
Již dnes