Alergeny | neobsahuje alergeny |
Alergeny – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergenů |
Specifika a omezení | bez přidaného cukru |
Velikost balení | Střední balení |
Přepuštěnén máslo má vynikající konzervační vlastnosti a lze ho uchovávat mimo chladničku až půl roku. Je vhodné i pro osoby s nesnášenlivostí kravské bílkoviny. Přepuštěné máslo nám dodává obrovské množství cenných živin, a proto je považováno za „elixír života“. Ve světě zatím není tak rozšířené, ale ve východních kulturách se ghí používá již tisíce let. Ájurvédská medicína dokonce věří, že zvyšuje životní energii, která je základem imunity a tělesné i duševní pohody.
Protože ghí neobsahuje pevné mléčné části, lze ho snadno použít k tepelnému zpracování i při vyšších teplotách. Teplota kouře je dokonce vyšší než u běžných olejů a dosahuje až 250 °C. Ghí se skládá převážně z nenasycených tuků a jako jediný tuk obsahuje vitamin A. Ten v těle působí jako antioxidant, čímž zpomaluje stárnutí buněk a chrání organismus před škodlivým oxidačním stresem. Obsahuje také vitaminy D, E a K a betakaroteny. Mezi další cenné látky patří kyselina máselná, která má protizánětlivé účinky, a řada minerálních látek, jako je sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Zpracované máslo má antioxidační vlastnosti, obsahuje omega 3 a omega 9 mastné kyseliny, posiluje nervový systém, mozek, zlepšuje paměť, pomáhá při ekzémech a vyhlazuje pokožku, takže ho můžete používat i přímo na tělo.
Jak používat:
Ghí je čistý máslový tuk pro každodenní použití v kuchyni. Hodí se na smažení, protože se neodpařuje, používá se jako tuk, přidává se do těsta při pečení, prostě všude tam, kde byste použili běžné máslo. Můžete na něm opékat zeleninu, maso, připravovat vývar nebo jím potírat indické palačinky. Protože obsahuje mnoho cenných látek, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, můžete si ho také namazat na chleba nebo přidat do ovesné kaše.