Přejít na hlavní obsah

Zdravá snídaně: Špaldová krupicová kaše s tvarohem

23. 6. 2023

Tereza Havlínová

Čtení na 2 minuty

Vzpomínáte s úsměvem na tváři na dětství a krupicovou kaši? Pojďte se s námi pustit do příprav. Navíc vám ukážeme, že i krupicová kaše může patřit mezi nutričně vyvážené snídaně. To díky tvarohu, díky kterému bude kaše obsahovat bílkoviny a více tak zasytí.

Na jednu snídaňovou porci budete potřebovat: 

  • 40 g špaldové krupice
  • 300 ml polotučného mléka nebo rostlinného nápoje
  • 3 lžíce (cca 70 g) nízko- či polotučného tvarohu z vaničky
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo medu na doslazení

Na dokončení: 

  • rozpuštěné ghee máslo
  • kakao nebo Granko
  • čerstvé nebo lyofilizované ovoce

Na zdravou krupicovou kaši využijte

Jak na špaldovou krupicovou kaši s tvarohem 

  • Krupici zalijte polovičním množstvím mléka a dejte do lednice nabobtnat na 20 minut nebo klidně přes noc.
  • Následně zbytek mléka nalijte do hrnce, přidejte krupici a vařte na střední stupeň za občasného míchání, dokud nezačne probublávat. Vařte do požadované hustoty. Nakonec vmíchejte tvaroh, oslaďte medem nebo čekankovým sirupem a ještě chvilku prohřejte.
  • Kaši servírujte do hlubokých talířů. V našem podání nesmí chybět kakao, trocha rozpuštěného másla a letní ovoce. My využili aktuální sezonu voňavých jahod.

TIP: Pokud chcete mít krupici jemnou, nechte ji nejprve předem nabobtnat v mléce. Tento krok nepřeskakujte. Výsledek je krémovější a jemnější. Pokud nestíháte, nebo dokonce máte rádi hrudky (i takoví se najdou), namáčení předem vynechte. 

Zkusíte zdravou krupicovou kaši i vy?