Toužíte po něčem, co by vám zlepšilo náladu a navíc – v podstatě bezpracně – také zdraví? Zázraky samozřejmě neslibujeme, ale možná stačí do vaší denní rutiny zapojit jednoho malého velkého pomocníka, který umí spoustu věcí. Sluneční vitamín.
Vitamín D si náš organismus umí vyrobit sám, v pokožce se tvoří po 15 až 20 minutách pobytu na slunci. Jenže v tom je v šedivých chladných dnech kamínek úrazu. A když se k nim přidá ještě nesprávný životní styl nebo málo pestrá strava, je fajn lehce obměnit jídelníček a sáhnout po kvalitních doplňcích stravy s vitamínem D.
„Vitamín D má dvě formy: ergokalciferol, tedy D2, a cholekalciferol, známý jako D3. Vitamín D2 je rostlinného původu a vitamín D3 je živočišného původu,“ vysvětluje MUDr. Jana Čepová z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Přes devadesát až pětadevadesát procent vitamínu D získáváme přes kůži působením slunečního záření. V ČR se od října do dubna nachází slunce v pozici, která je nevhodná pro dostatečné vytvoření vitamínu D přes kůži. Proto je nutné v těchto měsících dbát na zvýšení příjmu vitamínu D potravou.“ Anebo jsou na místě už zmíněné doplňky stravy.
Hlavně pro miminka a děti je vitamín D nezbytný, protože má kromě jiného velký vliv na zdravý vývoj kostí a zubů. Jednou z nejdůležitějších forem vitamínu D je vitamín D3. Zastává v našem těle řadu nenahraditelných funkcí. Je rozpustný v tucích a podle toho se i užívá, ideálně vždy s jídlem.
Sluneční vitamín pro každý den
K čemu je vitamín D?
- Udržuje normální hladinu vápníku v krvi.
- Přispívá k optimálnímu stavu kostí, svalů a zubů.
- Posiluje funkci imunitního systému.
- Podílí se na dělení buněk.
- Je nezbytný pro růst a vývoj kostí u dětí.
- Podporuje normální funkci imunity u dětí.
Jaké jsou zdroje vitamínu D?
Přibližně devadesát procent vitamínu D se vytvoří v kůži působením UVB záření, deset procent pochází z potravin. Vitamín D v potravinách najdete v tučných rybách, jako je losos, tuňák, makrela, ale i v rybím oleji, ústřicích či krevetách. Málokdo ovšem jí krevety a ústřice každý den, proto do jídelníčku zařaďte i játra, mléko a oleje či tuky, jako je kvalitní sádlo a slanina.
Vitamín D obsahují i vejce, volte ta od slepic z volného výběhu. Menší množství vitamínu D najdeme v houbách, které jsou jeho jediným rostlinným zdrojem. A další zdroje vitamínu D? Potraviny obohacené (odborně řečeno fortifikované) o vitamín D, třeba dětské kaše, kojenecká mléka, rostlinné alternativy mléčných výrobků či cereálie.
Vyberte si svůj vitamín D
Doporučená denní dávka vitamínu D je 5 mikrogramů pro dospělé osoby a 10 mikrogramů pro kojence, děti, těhotné a kojící ženy.
A co způsobuje nedostatek vitamínu D? Snížení hladiny vápníku, což se projevuje únavou, nevýkonností, skleslostí, slabší imunitou a výkyvy nálad. Mohou vám také začít nadměrně vypadávat vlasy, pomalu se hojí rány, pobolívají vás svaly, více hrozí vznik osteoporózy a rychleji se kazí zuby.
V takovém případě (a hlavně v zimě) raději sáhněte po doplňcích stravy s vitamínem D. Jsou lehce stravitelné a vybrat si můžete z tobolek, kapek či tablet s obsahem vitamínu D2 i D3. Vitamín D můžete užívat kdykoliv během dne, a pokud jej berete hlavně pro zdraví kostí, přidejte i hořčík a zinek. K předávkování slunečním vitamínem často nedochází. Pokud ano, člověk může cítit závratě, slabost nebo nevolnost.
Už víte, jak doplnit vitamín D? Pak se do toho pusťte nejlépe ještě dnes, vaše tělo vám poděkuje.