Co vám budu povídat. Zubař mě za moje prvotní hokusy pokusy vážně nepochválil. Teď už jsem o něco moudřejší, a tak vím, jaké přípravky na bělení zubů opravdu fungují a zároveň jsou šetrné k zubní sklovině.
Takhle určitě ne!
Je úplně jedno, jestli řešíte skvrny od cigaret, kávy nebo vína. Některé známé tipy, jak přírodně vybělit zuby, na první pohled vypadají, že budou skvěle fungovat. Opak je ale pravdou. Vůbec nejhorší z nich jsou podle mě tyhle:
- Kyseliny – Citron, pomeranč, kyselina citronová, jahody, jablka, ocet, … Je úplně jedno, kterou z těchto potravin jsem si v minulosti pro „operaci dokonalý úsměv“ vybrala. Výsledek byl vždy stejný: citlivé zuby.
- Proč? Protože kyseliny sklovinu rozleptají. Ta se sice nejdřív může tvářit bělejší, ale při častějším opakování se začne ztenčovat. A to ani nemluvím o tom, že jsem si hned po aplikaci drhla zuby kartáčkem, takže kromě leptání zubů jsem je (aby toho nebylo málo) poškozovala i mechanicky.
- Co jsem si z toho odnesla? Ovocné kyseliny jsou skvělé jako peeling pleti, která se neustále obnovuje. Zuby tuhle schopnost bohužel nemají, takže jak se jednou příliš poškodí, už není cesty zpět.
- Popel, sůl a soda – Všechny tři složky bych přirovnala k mechanickému peelingu. Při roztírání po zubech se na sklovině udělají mikroskopické rýhy a trhlinky, takže ani tudy cesta nevede.
- Kombo – O level výš je kombinace octa a soli, citronu a sody nebo jiný podobný dryák. I já byla tak hloupá, že jsem tohle zkoušela.