Co jsou gurmánské parfémy?
Kuchyně, když z trouby vyndáte cukroví. Pouť, kde se okolo stánků line vůně cukrové vaty a pražených ořechů. Anebo zahrada u babičky, kde jste jako děti v létě nevěděli, jaké ovoce ochutnat dřív. Gurmánské parfémy prostě voní tak dobře, že je chcete sníst – protože jsou založené na jedlých ingrediencích. Ale nejen těch sladkých, ale i pikantních, kořeněných, hřejivých nebo ovocných a vonět mohou i po kávě nebo čaji.
Zdá se vám to na parfém trochu příliš? Flakonky většinou nejsou naplněné jen směsí gurmánských tónů, ale doplňují je květinové, citrusové nebo dřevité vůně.
Angel a devadesátky, to je historie gurmánských parfémů
K seriálu Přátelé, Backstreet Boys a první knížce o Harrym Potterovi si do výčtu skvělých věcí, které přinesly devadesátky, připište i gurmánské parfémy. Právě v té době začali parfuméři zkoušet neznámé a orientální ingredience a vznikla tak celá nová skupina vůní.
Za průkopníka je v tomto směru považovaný parfém Mugler Angel z roku 1992, který se stal symbolem gurmánských vůní, a tato směs vanilky, čokolády, karamelu, medu a spousty ovocných tónů chutná pořád.
Nalaďte se na gurmánskou notu s těmito dámskými parfémy
Zima a touha po nostalgii
Gurmánské parfémy nejde jednoduše zaškatulkovat jako sladké nebo kořeněné vůně. A tak není ani lehké říct, kdy je ten pravý čas je nosit. Ale jestli máte rádi daná pravidla, držte se doporučení odborníků, kteří vidí v tónech jídla ideální společnost pro chladnější měsíce.
Svým složením totiž dodávají gurmánské parfémy pocit hřejivosti, domácí pohody, vrací nás na oblíbená místa a vyvolávají příjemné vzpomínky. A to tak nějak koresponduje s náladou pod dekou, při svíčkách a s čajem v ruce. Ale neříkal někdo, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala?
Vůně, po kterých se sbíhají sliny
Bude to znít jako recept na originální dezert z michelinské restaurace. Ve skutečnosti vám ale naservírujeme ty nejoblíbenější složky gurmánských parfémů, abyste si dokázali udělat představu, jaké ingredience v nich očekávat.
Top gurmánské parfémy pro muže
Vanilka
Královnu přísad (nejen) gurmánských parfémů nemusíme hledat dlouho. Je to samozřejmě vanilka. I když spíše bychom měli říct syntetický vanilin nebo ethylvanilin – jsou výrazně (zhruba pět set krát) levnější, a tudíž používanější než přírodní vanilka. A proč je tak oblíbená? Je bohatá, ale není těžká, a dokáže perfektně podtrhnout každou další ingredienci.
Čokoláda
Možná ji vždycky sníte rychleji, než stihnete přičichnout. Ale je to škoda, protože čokoláda voní dokonale. Stejně jako v úhledných a chutných tabulkách má i v parfémech spoustu různých tváří a umí dodat sladkost a krémovost, ale i hořkost nebo hřejivost.
Tonka fazole
Díky obsahu aromatické látky zvané kumarin mají tonka fazole charakteristickou vanilkovou vůni s příměsí mandlí, skořice a hřebíčku a tajemným kouřovým akcentem. Stejně jako v případě vanilky jde o cennou a drahou ingredienci, a tak se většinou setkáte s její syntetickou variantou. V parfémech prodlužuje výdrž a s oblibou se používá i jako základní tón, často místo pižma.
Med
Med vtiskne každému parfému svou přirozenou sladkost, která je cítit tak trochu gurmánsky, tak trochu květinově, tak trochu ovocně a tak trochu po koření a bylinkách – podle toho, o jaký med se jedná. Švýcarská parfumérka Christine Nagel o něm říká, že má dvě tváře: andělskou a ďábelskou. Umí být sladký, uklidňující a vrací nás do dětství. Ale stačí špetka a v dámských parfémech umí být taky zatraceně sexy.
Karamel
Procházku gurmánskými akordy zakončíme s karamelem, který nás symbolicky vrací zpátky k parfému Angel. Právě ten totiž tuto složku ve vůních proslavil a udělal z ní základ mnoha dalších. Nekonečně sladký, svůdný, smyslně hřejivý s máslovými tóny, to je karamel, jehož díky těmto vlastnostem stačí v parfému opravdu jen kapka.
Taky máte najednou chuť na nový parfém i něco sladkého zároveň? Tak si dopřejte obojí, zasloužíte si to. Vždycky!