Vsaďte na jednoduché tipy nutriční terapeutky, které opravdu fungují. Chce to trochu pevné vůle, a taky mít tenhle seznam po ruce, když si nebudete vědět rady.
1. Jídlo rozdělte do 3–5 porcí
Rádi jíte větší porce a méně často? Nebo jsou svačiny světlým bodem dne? Ideálně rozdělte jídlo do čtyř až pěti porcí denně. Výsledek by měl být totožný po stránce energie i živin. Na načasování jídel příliš nezáleží. Pusťte z hlavy přežitá doporučení, že se „musí“ snídat do třiceti minut po probuzení nebo se „nesmí“ ovoce odpoledne.
2. Neuzobávejte bokem
Příjem energie z oříšků, oříškových másel nebo čokolády naskakuje opravdu rychle. Jídlu věnujte pozornost, jezte pomalu, v klidu, a pokud možno se nenechte rušit. Snadněji rozlišíte pocit sytosti.
3. Snažte se, ať je každé jídlo dne vyvážené
Co si pod tím představit? Takové jídlo vždy obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a vhodný tuk. Bílkoviny ze všech tří zmíněných makroživin sytí nejvíc, ale často jich v jídelníčku máme málo. Vsaďte na kvalitní libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a nezapomínejte ani na luštěniny. Vegani také mohou sáhnout po alternativách masa typu tofu nebo tempeh. Alternativami masa si ale jídelníček může zpestřit kdokoliv z nás.
4. Použijte pomůcku „zdravého talíře“
Talíř si rozdělte na pomyslné čtvrtiny. Polovinu z něj má tvořit zelenina v různých úpravách, čtvrtinu maso, ryby, vejce nebo mléčné výrobky a čtvrtinu vhodné přílohy nebo pečivo.