Přejít na hlavní obsah

Tahle snídaně vám v sychravých dnech zvedne náladu! Upečte si voňavý crumble s jablky

7. 10. 2023

Tereza Havlínová

Čtení na 2 minuty

Crumble. Je to „jen“ ovoce s drobenkou, přesto taková dokonalost. Dnes pro vás máme variantu, co voní podzimem. S jablky a skořicí.

Jak už to bývá, ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší věci. Crumble není náročný na čas ani suroviny. S použitým ovocem můžete libovolně experimentovat podle sezóny nebo vybavenosti mrazáku. Dejte si ho k snídani s tvarohem nebo jogurtem, ale klidně taky jako dezert se zmrzlinou. 

Na voňavý jablečný crumble budete potřebovat 

Na drobenku: 

  • 1/3 hrnku mandlové mouky 
  • 1/2 hrnku celých vloček 
  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 1/2 hrnku nasekaných pekanových a vlašských ořechů 
  • 1/4 lžičky skořice 
  • 1/4 lžičky soli 
  • 1/4 hrnku studeného másla nakrájeného na malé kousky 

Na náplň: 

  • 2 velká jablka, zbavená jadřinců a nakrájená na tenké plátky 
  • 1/3 hrnku čekankového sirupu (pokud máte, použijte jeho karamelovou variantu, je to vážně mňam) 
  • 1 lžička skořice 
  • na špičku nože pravé vanilky 

Na přípravu crumble se vám může hodit

Postup:  

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zapékací misku. 
  • Nejprve si nachystejte suroviny na drobenku. V míse smíchejte všechny suché suroviny. K nim přidejte máslo a prsty vypracujte drobenku. Odložte bokem. 
  • Teď je čas na jablečnou náplň. V jiné míse smíchejte jablka, čekankový sirup, skořici, vanilku a pečlivě promíchejte. Ke směsi přidejte 1/3 drobenky a opět promíchejte. 
  • Ovocnou směs dejte do připravené zapékací mísy. Na to navrstvěte drobenku. 
  • Pečte cca 45 minut, dokud směs nepobublává a povrch není zlatavý. Crumble nechte mírně vychladnout a ideálně jezte ještě teplý. Doplňte jogurtem, tvarohem nebo zmrzlinou a oříškovým máslem. 

Když jednou tenhle dezert vyzkoušíte, už vás nepustí! Je výborný s jakýmkoli ovocem!