Jak už to bývá, ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší věci. Crumble není náročný na čas ani suroviny. S použitým ovocem můžete libovolně experimentovat podle sezóny nebo vybavenosti mrazáku. Dejte si ho k snídani s tvarohem nebo jogurtem, ale klidně taky jako dezert se zmrzlinou.
Na voňavý jablečný crumble budete potřebovat
Na drobenku:
- 1/3 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku celých vloček
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 hrnku nasekaných pekanových a vlašských ořechů
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 hrnku studeného másla nakrájeného na malé kousky
Na náplň:
- 2 velká jablka, zbavená jadřinců a nakrájená na tenké plátky
- 1/3 hrnku čekankového sirupu (pokud máte, použijte jeho karamelovou variantu, je to vážně mňam)
- 1 lžička skořice
- na špičku nože pravé vanilky
Na přípravu crumble se vám může hodit
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zapékací misku.
- Nejprve si nachystejte suroviny na drobenku. V míse smíchejte všechny suché suroviny. K nim přidejte máslo a prsty vypracujte drobenku. Odložte bokem.
- Teď je čas na jablečnou náplň. V jiné míse smíchejte jablka, čekankový sirup, skořici, vanilku a pečlivě promíchejte. Ke směsi přidejte 1/3 drobenky a opět promíchejte.
- Ovocnou směs dejte do připravené zapékací mísy. Na to navrstvěte drobenku.
- Pečte cca 45 minut, dokud směs nepobublává a povrch není zlatavý. Crumble nechte mírně vychladnout a ideálně jezte ještě teplý. Doplňte jogurtem, tvarohem nebo zmrzlinou a oříškovým máslem.
Když jednou tenhle dezert vyzkoušíte, už vás nepustí! Je výborný s jakýmkoli ovocem!