Přejít na hlavní obsah

Inspirace na velikonoční pečení

6. 4. 2022

notino.cz

Čtení na 4 minuty

K tradičním českým Velikonocům patří neodmyslitelně celá řada symbolů. Ať už to jsou velikonoční kraslice, pomlázka, ale i sladké speciality, které se pečou právě na velikonoční svátky. Velikonoční pečení, to jsou velikonoční beránek, velikonoční jidáše, perníčky a další velikonoční cukroví.

Asi každý velikonoční stůl zdobí právě beránek, který se peče obvykle z piškotového těsta. Zdobí se moučkovým cukrem, čokoládou a nesmí chybět barevná mašlička kolem krku. Receptů, podle kterých si beránka můžete upéct, je celá řada. Já vám dám ale tip na zdravější variantu, po které nepřiberete ani deko! 

Zdravý velikonoční beránek –⁠ jak na to?

Věřím, že osvědčený recept na beránka má každá rodina svůj, takový, který se i předává z generace na generaci. Já vám chci ale doporučit svůj recept, který je vytvořený podle zásad low carb stravy. V tomto směru se sama stravuji už několik let a nemohu si to vynachválit. Díky low carb stravě jíte pestře, nemusíte se zásadně omezovat na velikosti porcí. Důležité je ovšem eliminovat ze stravy sacharidy.

Produkty

Zdravý velikonoční beránek podle pravidel low carb stravy je vynikající! A hlavně, raz dva hotový. Připravte si 250 g tvarohu, přepuštěné máslo ghí –⁠ používám Allnature Ghí, má vynikající chuť. Dále potřebujete 4 vajíčka, citronovou kůru, 200 g mandlové mouky (doporučuji iPlody Mandzdrlová mouka), 50 g kešu mouky. Mimochodem, obě tyto mouky jsou přirozeně bezlepkové. Coby sladidlo použijeme Allnature Erythritol moučka. Erythritol je při low carb stravě povolený, stejně, jako třeba stévie, maltitol, nebo xylitol.

Samotný postup je pak velmi jednoduchý, smícháte tvaroh se sladidlem a žloutky. Připravíme si sníh z bílků, který pak vmícháme do těsta, přidáme mandlovou a kešu mouku, dle chuti i citronovou kůru. Nezapomeňte pečící formu vymazat a vysypat mandlovou mouku, ať jde beránek dobře vyklopit! Beránka pečeme na 180°, po dobu 40 minut.

Luxusní velikonoční beránek, navíc ve zdravém podání, pak může být politý rozpuštěnou low carb čokoládou, zkuste vynikající HealthyCo hořká čokoláda bez cukru! Obsahuje coby sladidlo zmiňovaný maltitol. Beránka pak můžete ještě ozdobit kokosem, efekt vlny vytvoří třeba Wolfberry Kokosové chipsy BIO.

Velikonoční perníčky, jidáše & další

Pečení na Velikonoce může být opravdu pestré, pokud máte čas a chuť, upečte si i další tradiční velikonoční cukroví. Patří mezi ně třeba mazanec, velikonoční perníčky, linecké, nebo jidáše! Zatímco mazanec, nebo velikonoční beránek nechybí snad na žádné velikonoční tabuli, jidáše už nejsou tak obvyklé. Ale jsou vynikající!

Recepty na jidáše mohou mít opět více podob, základem je ovšem kynuté těsto. Pro jeho základ potřebujete kvalitní mouku, máslo, mléko, cukr a také droždí. Velmi kvalitní droždí, navíc s dlouhou trvanlivostí, je  Wolfberry Droždí aktivní instantní.

Do těsta můžete přidat také rozinky – doporučuji NATU Rozinky sušené, nejsou sířené a doslazované.

Velikonoční perníčky jsou obdobou těch vánočních, obvykle vykrajujeme tvary vajíček, kuřátek, zajíčků a dalších symbolů Velikonoc. Těsto na perníčky by mělo vždy obsahovat perníkové koření, tedy mletý badyán, skořici, anýz a řebíček. Nezapomeňte také na med a kakao! Vyzkoušejte třeba Naturalis Kakao BIO, je to velmi jemný kakaový prášek v prémiové kvalitě a bez cukru.

Velikonoční mazanec, symbol českých Velikonoc

Nejlepší velikonoční mazanec je plný rozinek, posypaný mandlemi, z vláčného, kynutého těsta. Mazanec, nebo také velikonoční bochánek, není opět náročný na přípravu. Základem je kynuté těsto, přidáme do něj rozinky, strouhanou citronovou kůru, vytvarujeme bochánek a následně pečeme. Ozdobíme sekanými plátky mandlí, můj tip jsou Allnature Mandle plátky.

Vyzkoušejte některý z mých tipů a upečte si na Velikonoce něco jedinečného, sladkého a třeba letos i v jiné, zdravější variantě! Jsem si jistá, že vám bude chutnat!