Co je přerušovaný půst?
Přerušovaný půst vychází z takzvaného cirkadiánního rytmu. To je přirozený rytmus, který si tělo bylo zvyklé držet dávno před tím, než jsme mu začali prodlužovat den umělým světlem, okrádat ho o spánek a bourat mu hormonální rovnováhu stresem i špatným životním stylem.
Fasting neboli přerušovaný půst tedy pro tělo představuje vlastně jen přirozený způsob fungování, na který jsme jako lidé tak trochu zapomněli. A který v rámci jednoho dne respektuje „okna jedení“, kdy doplňujeme energii prostřednictvím jídla, a „okna půstu“, kdy tělo tráví a regeneruje.
Během přerušovaného půstu si můžete dát i zdravé svačinky
Fasting v praxi
„V praxi to znamená, že si na jeden den naplánujete čas na jídlo a čas na půst. Během okna pro jídlo jíte dvě až tři hlavní jídla, která v případě potřeby doplníte i svačinou. Jakmile vám začne okno pro půst, už nejíte nic,“ vysvětluje Monika Divišová z projektu Restartujem, který vede k přerušovanému půstu desítky tisíc sledujících na sociálních sítích.
Co jsou to ta časová okna? „Zpočátku můžete zkusit dvanáct hodin nechat pro jídlo a dvanáct pro půst. Na tom si jednoduše ověříte, že přerušovaný půst zvládnete i díky tomu, že okno hladovění z velké části prospíte. Takže například přestanete jíst v sedm večer a znovu se můžete najíst už v sedm hodin ráno. Tím úplně z počátku odbouráte takové to večerní uzobávání,“ vysvětluje Monika Divišová.
„Nejčastěji přerušovaný půst funguje v poměru 14/10, kdy čtrnáct hodin hladovíte a deset hodin máte okno na jídlo. Když se tedy navečeříte v sedm večer, znovu jíte v devět ráno,“ říká odbornice a pokračuje: „A pokud vám i toto rozložení bude vyhovovat, můžete zkusit režim 16/8, kdy držíte 16hodinový půst a na jídlo vám zůstane osm hodin každý den. Tedy, pokud se najíte večer v sedm hodin, následující den si k dalšímu jídlu sednete v jedenáct hodin dopoledne.“
Jako vedlejší efekt přináší přerušovaný půst hubnutí
Co se pro tělo změní? „Dojde k pozitivním hormonálním změnám, které se v těle začínají odehrávat vždy nejdříve po deseti hodinách od posledního jídla. Tehdy se stabilizuje produkce hormonu inzulinu, který tělo jinak produkuje na zpracování každého jídla. Ale když se jeho produkcí zabývat nemusí, má větší energii na regeneraci i zpracování tukových zásob,“ vysvětluje Monika Divišová.
Přesně proto, že se zklidní hormonální situace v těle, pak přichází hubnutí. Ale pozor! Držet přerušovaný půst neznamená v jídelních oknech hranolky s tatarkou nebo bůček.
Výhody přerušovaného půstu ocení i vaše zdraví
„Zlepšuje buněčnou regeneraci, snižuje riziko srdečních onemocnění, funguje jako prevence tvorby zánětů v těle a se správnou stravou také udržuje v kondici mozek.“ Monika Divišová, projekt Restartujem
Co jíst při přerušovaném půstu?
„Zatímco během oken hladovění je dovolená jen voda, bylinkové čaje nebo minerální vody, případně káva bez cukru a mléka, během jídelních oken je zásadní se soustředit na nutričně vyvážená a výživná jídla. Jestli budou dvě nebo tři, záleží na vašem zvyku a situaci,“ vyjmenovává odbornice.
A co jíst konkrétně? Nešiďte se a dávejte si porce, které vás bohatě zasytí. Musí obsahovat kvalitní tuky, zhruba polovinu talíře zaplňte zeleninou coby přirozeným zdrojem vlákniny a nezapomeňte komplexní sacharidy.
Pak jsou důležité také bílkoviny – jen ty umí dodávat energii postupně a dlouho a pomáhají s budováním svalové hmoty. „Ale vůbec to nemusí být jen maso. Kupujte luštěniny, tofu, ryby, více jezte tvaroh,“ doporučuje Monika Divišová.
Hrajte si
Na přerušovaném půstu je super nejen to, že jíte do pocitu sytosti, ale také si s ním můžete hrát, jak potřebujete. Každý den vám dost možná bude vyhovovat jiný rytmus. Možná oceníte jiný rytmus ve všedních dnech a o víkendu. A je to v pořádku. „V každém případě sledujte, co s vám fasting dělá, a reagujte na potřeby těla úpravou režimu,“ vzkazuje Monika Divišová.
Cukrovat, nebo necukrovat?
Se sacharidy nebojujte, není důvod si je odpírat. Vhodné je možná omezit lepek, naučit se vařit celozrnné nebo jiné zdravější těstoviny (z červené čočky, cizrny, zeleninové), péct s jinými druhy mouky (kokosová, cizrnová, mandlová…), hledat zdravější sladidla, místo klasického chleba se můžete naučit péct semínkové varianty. Je dobré cílit na pomalé a výživné sacharidy se spoustou vlákniny, z nichž má tělo vyšší užitek.
Zkuste při fastingu zdravější verze obvyklých surovin
A teď už víte asi všechno, abyste mohli začít. Přerušovaný půst není určitě jen pro ženy, hravě ho zvládnou i pánové. Tak směle do toho!