Přejít na hlavní obsah

Vánoční mlsání. Upečte si kakaové crinkles sušenky

20. 11. 2023

Tereza Havlínová

Čtení na 2 minuty

Nejprve vás tyhle sušenky zaujmou netradičním popraskaným vzhledem. Pak chuťově ohromí křupavostí na povrchu a vláčností uvnitř. To vše v doprovodu plné chuti kakaa.

Takto nějak bychom mohli uvést celosvětově populární sušenky crinkles. Ty se výborně hodí jako vánoční cukroví. My vám ale garantujeme, že je budete chtít péct pravidelně po celý rok. Příprava je jednoduchá a zvládne je opravdu každý.  

Na 24 crinkles sušenek budete potřebovat: 

  • ½  až 1 hrnek třtinového cukru (podle toho, jak jste zvyklí sladit)
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce mléka nebo jeho rostlinné alternativy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku kakaa
  • 1 lžičku sody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¼ hrnku moučkového cukru (na obalení)

Na přípravu crinkles se vám může hodit

Postup:  

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů a větší plech si vyložte pečicím papírem.
  2. Ve větší míse prošlehejte do hladka cukr, olej, mléko a vanilku.
  3. Potom přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Špachtlí spojte do hladkého těsta.
  4. Do misky bokem si nachystejte moučkový cukr.
  5. Z těsta tvořte kuličky a obalujte v moučkovém cukru. Následně je dávejte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe. Pozor: nijak je nestlačujte. Nechte je tak, jak jsou.
  6. Pečte 13–15 minut. Nelekejte se, pokud uvnitř budou ještě trochu vláčné.
  7. Nechte je 5 minut zchladnout na plechu a potom přemístěte na mřížku.

Jednoduché, jak jsme slíbili! Tak schválně, nebude to chtít příště rovnou dvojnásobnou dávku?