Přejít na hlavní obsah

Vývar, hořčík, čerstvý vzduch. Víme, jak předejít kocovině i bez vyprošťováku

29. 12. 2022

Jana Uhlířová

Čtení na 5 minut

Večírek se protáhl do rána a teď potřebujete zazářit na poradě anebo alespoň předstírat, že jste při smyslech a mozek vám funguje? Máme pro vás super tipy, jak se rychle zbavit kocoviny, ale i jak jí důmyslně předejít. Oslňte nejen na párty, ale i den poté.

Šílená bolest hlavy, v puse jak na Sahaře, mlhavé vzpomínky, třes, citlivost na světlo i hluk, žízeň jak po uběhnutí maratonu a žaludek na vodě? Je to jasné, po veselém večeru či noci se s vámi probudil nečekaný návštěvník – kocovina. Co teď? Sáhnout po vyprošťováku nebo radši dělat, že tenhle den neexistuje? Nebojte, máme pro vás pár zaručených tipů, které vás postaví na nohy.   

Jak předejít kocovině?  

Základ skvělé zábavy bez následků je se před večírkem dost najíst a dopřát si klidně tučné pokrmy (a jezte i v průběhu večírku). Žaludek se tak na alkohol pěkně připraví a promastí. „Jídlo, které máme v žaludku, omezuje vstřebávání alkoholu do krve. Tučná jídla si žádají na svoje zpracování žlučové kyseliny, které zároveň odvádí toxiny do střeva a pomáhají nám při odbourávání alkoholu,“ vysvětluje Lucie Zubec, terapeutka Institutu funkční medicíny a výživy.  

Prokládejte alkohol čistou vodou s citrónem

- Lucie Zubec, terapeutka Institutu funkční medicíny a výživy

Pokud se opravdu chcete vyhnout kocovině, pak je samozřejmě dobré alkohol vůbec nepít. A když už, tak nemíchat. Pokud alkoholické drinky mícháte, tak zkuste pít i hodně vody. Všichni to víme, ale v alkoeuforii málokdy dodržujeme, protože disciplína a zdravý rozum většinou z večírků odcházejí jako první.

Co je dobré na kocovinu

Cukroví a alkohol? Raději ne 

Linecké a víno, čokoládový dort a gin možná znějí lákavě, ale víte, že kocovinu zhoršuje i kombinace alkoholu a sladkých pokrmů? Takže si ten dezert nebo cukroví raději odpusťte a nechejte na druhý den. A nezapomínejte pít hodně vody! „Prokládejte alkohol čistou vodou s citrónem. Například na každou skleničku bílého vína alespoň tři deci vody,“ doporučuje Lucie Zubec. „Ve výsledku nevypijete tolik alkoholu, ale také předejdete dehydrataci těla, která je z velké části příčinou kocoviny.“  

Co pomáhá na kocovinu 

Cpali jste se o půlnoci řízkem, pili hodně vody a stejně vás kocovina dostihla? Není divu, ona si totiž „oběti“ vybírá i podle věku, fyzické kondice a poměru tuku v těle, podle našeho psychického rozpoložení… Nebudeme plakat nad rozlitým vínem a podíváme se, co s tím teď. 

Jak dlouho trvá kocovina?  

Nezbavíte se jí hned, klidně vám bude dělat společnost až 24 hodin. Věrná kamarádka, že? Jenže jak se zbavit kocoviny? Doufáte, že vás do latě postaví milované kafe? S kofeinem raději opatrně, mohl by vašemu už tak dost dehydratovanému tělu ještě víc „ublížit“. Mnohem lepší bude tělo zase zavodnit a doplnit tekutiny vodou, černým čajem, nebo medem rozpuštěným v teplé vodě. Ten dokáže zklidnit žaludek a dodat utrápenému tělu i potřebnou dávku cukru. Budete mít víc energie, tělo je totiž z odbourávání alkoholu pěkně unavené. Takže pokud nemusíte předstírat činnost v práci, odpočívejte. Kocovina se totiž podepíše i na vaší náladě.  

Na nohy by vás měla postavit i Vincentka a poctivý vývar, který ukonejší trávení. Zmůžete-li se na pohyb venku, gratulujte si! Pomůžete si tak k okysličení organismu, které by vám mělo celkově ulevit. Některým odvážlivcům pomůže i studená sprcha. 

Jak zmírnit kocovinu

Je vyprošťovák dobrý nápad? 

Máte si dát vyprošťovák nebo zaberou prášky na kocovinu? Další přísun alkoholu vás povzbudí jen krátkodobě, takže není ideálním řešením toho, jak na kocovinu. „Vyprošťováka rozhodně nedoporučuji. Pouze oddálí kocovinu, tedy vystřízlivění, a s ním spojené nechtěné příznaky, jako je bolest hlavy, pocity na zvracení, citlivost na světlo, střevní potíže,“ varuje terapeutka. Naše tělo dřív nebo později alkohol musí odbourat a vyprošťovákem tento proces jen oddálíte, ale nezvrátíte.  

Z  minerálů doporučuji užívání hořčíku, který je důležitý pro podporu jater

- Lucie Zubec, terapeutka Institutu funkční medicíny a výživy

Spíš než po panáku tedy sáhněte po vitamínech (hlavně vitamínu C a B komplexu) a minerálech (draslíku, sodíku). „Z minerálů doporučuji užívání hořčíku, který je důležitý pro podporu jater. Ta hrají v odbourávání alkoholu významnou roli. Koupit si můžete i mineral komplex,“ říká Lucie Zubec. Z bylinek volte především ty hořké, ve fytoterapii se jim říká hořčiny.  

„Ověřená směs na kocovinu je: Pu-Erh, typ černého čaje – dodatečně fermentovaný, obsahuje málo teinu a více antioxidantů, máta, kopřiva, smetánka list anebo sléz,“ radí Lucie Zubec. „A od věci nejsou ani antioxidanty, které pomáhají odbourávat volné radikály, které se tvoří při nadměrné konzumaci alkoholu,“ radí terapeutka. 

Tak už víte, co je nejlepší na kocovinu? Můžete se tedy odvážně vrhnout do víru adventního, vánočního a novoročního veselí!