Šílená bolest hlavy, v puse jak na Sahaře, mlhavé vzpomínky, třes, citlivost na světlo i hluk, žízeň jak po uběhnutí maratonu a žaludek na vodě? Je to jasné, po veselém večeru či noci se s vámi probudil nečekaný návštěvník – kocovina. Co teď? Sáhnout po vyprošťováku nebo radši dělat, že tenhle den neexistuje? Nebojte, máme pro vás pár zaručených tipů, které vás postaví na nohy.
Jak předejít kocovině?
Základ skvělé zábavy bez následků je se před večírkem dost najíst a dopřát si klidně tučné pokrmy (a jezte i v průběhu večírku). Žaludek se tak na alkohol pěkně připraví a promastí. „Jídlo, které máme v žaludku, omezuje vstřebávání alkoholu do krve. Tučná jídla si žádají na svoje zpracování žlučové kyseliny, které zároveň odvádí toxiny do střeva a pomáhají nám při odbourávání alkoholu,“ vysvětluje Lucie Zubec, terapeutka Institutu funkční medicíny a výživy.